Att se tillbaka och lyfta blicken

31 december, 2016
Så här års är det intressant att titta tillbaka på året som gått.

Livet är inte alltid roligt, men vi räknar våra tacksamheter, och de har ändå varit många!

Stockholms bästa semmelbagare, Roman och Jarek! Hurra!

Våra Champions!

Året började bra.  Ni röstade fram Roman och Jarek som Stockholms bästa semmelbagare!

Vi förlängde semmelsäsongen en smula, vi följer i vanliga fall traditionen att sluta med semlorna när fastan börjar, och det blev en hel del övertid i bageriet efter tillkännagivandet, men det var roliga timmar, och snart är de här igen, semlorna. Snart!

Lite längre fram under våren släppte posten frimärken över vackra platser i Gamla Stan, och … det hade ärligt talat varit märkligt om inte Brända Tomten fanns med, för det ÄR en fullständigt magisk plats! Vi är lyckligt lottade över att få ”bo” här, vid ett av Stockholms absolut vackraste torg.

Under Kastanjen som frimärke

Under Kastanjen som frimärke

Sommaren kom, och med den kom alla turister.
Glada, förväntansfulla, med flaxiga kartor och kameror. Vi pekar, förklarar, berättar och serverar. Ibland hade vi mer än fullt upp men oftast var det faktiskt bara fantastiskt roligt.
Vi minns paret från Paris som kom förbi enkom för att köpa med sig knutar, på väg ut till Arlanda. Hemma väntade barnen, som skulle få smaka.
Vi minns amerikanerna som åt hos oss sin första kväll i Stockholm, och som sedan återkom varje kväll i fyra dagar. ..

Bianca, en extra fin böna!

Bianca, en extra fin böna!

I September gillade ni Bianca.
Så mycket att ni delade inlägget om henne över 150 gånger på Facebook. (!!)
Det är vi jätteglada över.

Det är en av våra hjärtefrågor: Att alla ska vara välkomna Under Kastanjen.
Oavsett vem man är, vad man har för historia.
Så Bianca och hennes mamma är kära gäster, precis som alla andra.

Andra, lite extra kära gäster, är alla ni som passar på att köpa en Suspended Soup när ni köper lite fika eller en lunch.
Tack vare er har vi delat ut över 150 portioner mat!
Vi ställer inga frågor. Vi ifrågasätter ingen. Vi dömer ingen. Vi serverar helt enkelt en skål soppa till den som ber om det.

Under sommaren och hösten har restaurangen fyllts av fikasugna barn, med föräldrarna i släptåg, och telefon-laddsladdar i fickorna. Det jagas Pokemons i Gamla Stans gränder och det gillar vi.

Pokemonjakt i Gamla Stan

Pokemonjakt i Gamla Stan

Vi gillar att barn och vuxna leker tillsammans, upptäcker en stad tillsammans och skrattar ihop.
Vi gillar det så mycket att vi gjorde en pokemontårta, som vi har då och då sedan dess.
Pokemonkalas har vi också hunnit ha: Först pokemonjakt, sedan barnkalas med varmkorv och tårta i vårt Chambre Separée – perfekt för den som inte vill ordna kalas hemma, och som tröttnat på lekpalatsens hets.

Just vårt Chambre Separée, och hela vår undervåning har vi haft mycket glädje av under året.
Och inte bara vi.
Nio bröllop har vi hunnit ha (Hurra!! Vi älskar bröllop!) och flera av paren har till och med gift sig hos oss! <3 <3 <3
Det är så viktigt att få fira det man vill på det sätt man vill, och just det gillar vi: Att få hjälpa ett par att definiera hur de vill att dagen ska vara. Det är något mycket personligt.
Vi är jättelyckliga över alla de par som givit oss det förtroendet.

Brända Tomten - en magisk plats för Ola och Natalie

Brända Tomten – en magisk plats för fler än Ola och Natalie

Utöver bröllopen har vi firat femtioåringar, sjuttioåringar, nybakade studenter och flera nydisputerade doktorer! Vi har förberett företagsevent med olika typer av bufféer och mingel, vi har haft bokreleaser och dopkalas, och vi har också fått vara med människor i svårare stunder.
När begravningen är över är det skönt att få samlas, prata om den man saknar, och äta lite. Märkligt nog kan faktiskt det bli förvånansvärt muntra stunder.
Och så är livet. Sorg och glädje vandrar hand i hand.

Julbord Under Kastanjen

Julbord Under Kastanjen

Vi avslutade året med att ha vårt första julbord.
Förut har vi haft lite för trångt för att kunna ha en buffé uppdukad, men undervåningen har verkligen gjort skillnad. Att kunna servera både julbord och à la carte samtidigt har verkligen varit en succé – för ofta är det inte alla i ett större sällskap som vill äta julmat. Hos oss har man kunnat välja, och det har varit uppskattat! Vi har haft fullbokat många kvällar, både av större sällskap, alltifrån kollegor från samma arbetsplats, eller av någon av de guidade grupper som fått uppleva glögg, pepparkakor och julskinka under sitt besök i Sverige.
Ett verkligt uppskattat inslag på julbordet var självklart den fina snaps vi serverat, den är det Malin från Gnesta Bränneri som gör åt oss!

Citron- och dillkryddad Snaps, Under Kastanjen

Kastanjens egen snaps!

I december blev vi också nominerade till StJulian-priset.
Om vi blev stolta?
Gissa!
StJulian-priset är instiftat av Stockholms Stad, och man vill uppmärksamma verksamheter där man vill göra staden tillgängligare för alla, även de med olika typer av funktionshinder.
Och det är ju så vi tänker.
Alla är välkomna Under Kastanjen. 
Hela restaurangen är tillgänglig även för den som har hjälp av en rullstol, en rollator eller permobil, tack vare vår ramp och vår hiss. Vi har även en ramp till uteserveringen. Uteserveringen är tyvärr väldigt smal, och svår av det skälet för någon i rullstol att använda.
Men vi hoppas hoppas hoppas att vi får tillstånd att göra den lite större!
Hemsidan håller vi på att förändra så att den blir lättare att använda för den som har synhandikapp, och även möblemanget är anpassat för att underlätta för synskadade. (Vi har till exempel höga ryggstöd på stolarna, vilket gör det lättare att manövrera för den som inte ser så bra)
Men funktionshinder kan vara mycket, för olika människor, och vi fortsätter att försöka göra anpassningar för våra gäster i vardagen. För en tid sedan hade vi en familj som åt middag, och ett av barnen, med en npf-diagnos, hade möjlighet att lämna bordet utan att störa andra gäster och röra sig lite, vilket gjorde middagen till en riktig högtidsstund för hela familjen.
Dyschan under trappan är också uppskattad av uttråkade barn, som utrustade med en surfplatta, tålmodigt väntar på långpratande vuxna som kan äta hur länge som helst…

Ja, ni ser.
Tacksamheterna är många.

Så vi vinkar hejdå åt 2016 och välkomnar 2017.

Vi öppnar en champagneflaska tillsammans

Snart smäller det!

Gott Nytt År!

Dela med dig ...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin