Bullfest

Doften av nybakade bullar, det är en doft som många av oss har väldigt starka positiva associationer till.
Den får oss att tänka på vår barndom, en farmor eller mormor som bakade på söndagsmornarna, och som allt som vi minns från vår barndom, skimrar minnena lite extra vackert. Om man väntade tålmodigt, utan tjat, så kunde det bli bullfest, att man fick kanske till och med TRE bullar, till det där glaset med iskall mjölk…

Traditionen med kanelbullar är inte så gammal som man kan tro.
Det är först efter första världskriget, när ransoneringarna på smör, vetemjöl och socker försvann, som kanelbullarna började bli vanliga på konditorier och bagerier, men det var fortfarande ett dyrt nöje att gå på café. I städerna var det långt ifrån självklart för ”vanligt folk” att ha tillgång till ugn, och få bakade själva. Men efter andra världskrigets slut, när vi gick in i de s.k. rekordåren, då började det bakas kanelbullar runt om i de svenska köken. Då hade boendestandarden höjts så pass, att de flesta hade tillgång till en ugn, och priset på smör, vetemjöl och socker hade sjunkit så pass att kanelbullarna kunde avancera från lyxkonsumtion till något som många hade råd att njuta av.
Det var också innan ”barnkrubbor”, det vi idag kallar ”dagis” fanns, och många kvinnor fanns kvar i hemmen dagtid.

Kanelbullar från vårt bageri. Just de här är glutenfria.

Idag bakas det fortfarande friskt runt om i landets kök. Det är bra! Det betyder att ännu en generation barn växer upp med doften av nybakta kanelbullar i näsan.

Men det är inte alltid man hinner.
Det är inte alltid man har orken.
Det är okej. Man FÅR köpa bullar, det är helt okej det med.

Då är det bra att vi har en bagare, Roman, som bakar Gamla Stans bästa bullar.
Just idag, 4 oktober, köper du fem bullar till priset av fyra.

Välkommen in!

 

 

 

Dela med dig ...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin