Därför vet vi massor om vete!

Maj är ”Celiac Awareness month” och därför kommer vi uppmärksamma det lite extra.
Att vi jobbar mycket med glutenfritt är knappast någon nyhet för våra gäster: Vi berättar mer än gärna om att vi har två helt separata bagerier, där det ena är helt glutenfritt.

Men vad betyder egentligen ”glutenfritt”?
Och varför är det så himla petnoga?

mjöl

mjöl. Helt vanligt mjöl. Proppfullt av gluten. 

Gluten är ett protein som finns i våra fyra sädesslag: Vete, råg, korn och havre.
Det hjälper brödet att jäsa. När man mäter hur mycket gluten något innehåller använder man en måttenhet, PPM, som betyder parts per million. Vi pratar inte om procent eller promille, utan mycket mycket känsligare mätvärden än så.

Köper du ett bröd på ica, som är märkt ”glutenfritt” så vet du att det innehåller max 20 ppm, för 20ppm är ett gränsvärde.
Men det innehåller alltså fortfarande små mängder gluten.

Therese, som driver Under Kastanjen, har celiaki. Hon är världsmästare på att inte tåla gluten. Mat som innehåller så mycket som 20 ppm gluten gör henne sjuk. Jättesjuk.
Så vi, Under Kastanjen, går hela vägen och gör allt naturligt glutenfritt.
Det vi serverar som ”glutenfritt” innehåller alltså 0 ppm gluten.
I stället för vete, råg och korn använder vi rismjöl, majsmjöl, potatis och t.ex. bovete.

Det betyder att vi utesluter t.ex. även vetestärkelse och ”ren” havre.
(Havre innehåller inte gluten, naturligt, men blir ofta kontaminerat av gluten i processen när det skördas och hanteras eftersom havre hanteras i samma miljöer och av samma maskiner som andra spannmål)

Summan av kardemumman är: Har du celiaki så har du inga ursäkter kvar, för att inte besöka oss! (”Jag bantar” gills inte!)
Har du en vän som har celiaki, så är det till oss du kommer, om du vill överaska hen!

 

Dela med dig ...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0