Det behövs fler ankor i världen

Urvalsprocessen för vilka viner vi  ska ha i vår vinbar är ibland komplicerad.  Det händer att vi inte alls är överrens, att någon av oss tycker om ett vin, som den andra inte alls tycker platsar.
Det här vinet föll vi för på en gång, båda två. Jag ska strax berätta varför.

Det kommer från Sydafrika,  och där har man en tradition av att göra bra vin på en druva som heter Chenin Blanc.  Lokalt kallas den ibland för ”steen” men då stävar man efter en mer rustik stil än det här vinet har.

Här använder man 85% chenin blanc, och resterande 15% av druvorna är Roussanne, Muscat de frontignan, Viognier och Semillion.
När man gör så här, har basen av druvmusten från en druva, och ”kryddning” från andra druvor, så är det just för att kombinationen är bra. Chenin Blanc är en druva med hög och fin syra, och ”kryddar” man med till exempel muscat och semillion tillför man en blommighet och fruktighet som blir jättefin!
Druvorna är plockade och pressade som hela klasar, och jäsningen startar utan att man tillsätter någon jäst. De jästpartiklar som redan finns på druvornas skal och i luften får starta processen. En mindre del av musten får jäsa på stora ekfat, och efter det att jäsningen avslutas får vinet ligga på sin jästfällning en tid, vilket ger vinet större komplexitet.

Det här är ett trevligt vin. Det är uttalat socialt – det står bra på egna ben och behöver inte sällskap av mat – men tål det absolut. Prova det t.ex. till våra rödbetor med chèvre, där gör det sig utmäkt.

När man doftar på vinet känner man lime, grapefrukt, lite ananas och också lite honungssötma. I munnen fylls repertoaren på med mogna vita päron, gula äpplen och aprikoser, kanske till och med torkade aprikoser.

Vinet har en hög och fin syra, är komplext och har en lång bra eftersmak.

Här hade vi bestämt oss.

Det här vinet vill vi erbjuda våra gäster.

Sen fick vi höra talas om Jonty.
Jonty, eller Jonathan Grieve, som vinodlaren heter, och Avondale.

Avondale är en helt ekologisk vingård, där man uttalat arbetar med naturen för att producera riktigt bra vin. Detta både i stort och smått.
Man sprutar inte mot skadedjur, helt enkelt för att gifter skadar jorden som vinet växer i. Insektsgifter skadar vinstockarna, gör dem mer mottagliga mot svampangrepp och mögel.
Så vad gorde man då för att hantera till exempel de ganska svåra snigelproblem man fick?

Så här.

Namnet på vinet?
Ja, det är helt enkelt Jonathans sätt att säga ”Tack för hjälpen”.

Dela med dig ...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin