Dödligt hantverk

”Har ni något äggfritt och mjölkfritt bakverk?”

”Vad har ni för veganska bakverk?”

Vi får ibland såna frågor, och det ställer oss alltid i samma dilemma.
När man utesluter en sak, behöver man använda något annat istället.

Därför är det jättesvårt att vara allergisäker för alla födoämnesallergier.
Det blir helt enkelt inte så mycket kvar..!

Vi Under Kastanjen är specialiserade på glutenfritt bageri och kockeri.
Det är vår grej.

Chokladbollar, den ena med gluten och smör, den andra med dinkelflingor och mölkfritt margarin

Chokladbollar, den ena med gluten och smör, den andra med dinkelflingor och mölkfritt margarin

Många som har celiaki har en så skadad tarm, att man inte heller tål laktos, därför använder vi bara laktosfria mejeriprodukter i kök och bageri.

Men.
Vi använder nötter och ägg och vi använder mjölk och smör.
Man kan använda mjölkfritt margarin i stället för smör, och i vissa fall gör vi det, men i allmänhet inte.
Om man kan jämföra, så blir det godare när man lagar mat på smör och grädde, istället för mjölkfritt margarin. Och de flesta av våra gäster kan jämföra.

Glutenfritt ”vete”bröd går inte.
Det blir inte riktigt ”som det ska” och det känner gäster som tål gluten. Men glutenfritt kompromissar vi inte om, eftersom det är vår grej.
Därför har vi dubbelt sortiment av vissa saker, t.ex semlor och lussekatter.

Mjuka kakor däremot. Det går.
Därför är i princip hälften av sortimentet av mjuka kakor glutenfria.
Alla de tårtor vi gör, levererar, bakar, är glutenfria. Oavsett om kunden efterfrågat det eller inte.
Vi gör helt enkelt de bästa tårtbottnar vi kan – och de är glutenfria.

Ständigt möter vi lyckliga gäster som ÄNTLIGEN kunnat få en bit glutenfri prinsesstårta. Ännu oftare möter vi gäster som inte har en aning om att de just åt ett glutenfritt bakverk.

Ständigt möter vi lyckliga gäster som ÄNTLIGEN kunnat få en bit glutenfri prinsesstårta.
Ännu oftare möter vi gäster som inte har en aning om att de just åt ett glutenfritt bakverk.

Men, kan man inte baka gott utan allt det här människor är allergiska mot?
Jo.
Man kan.
Och det gör vi ibland, men vi gör det på beställning.
Vi gör födelsedagstårtor till barn som varken tål ägg, gluten, mjölkprotein eller nötter.
Vi serverar mat till människor som e-postar listor, inte på det de inte tål, utan på de få saker de faktiskt kan äta.

Men vi kan inte baka så varje dag, för att ha till försäljning.
Det är för få människor som efterfrågar det.

Vi bakar glutenfria kakor, och de blir lika goda som om vi hade bakat dem med vetemjöl. Det gör att människor köper och njuter av dem oavsett om man vet om att de är glutenfria eller inte, men när man utesluter fler saker än gluten, så blir också resultatet annorlunda.
De som tål ägg och mjölkprotein känner skillnaden. Helt plötsligt känns kakan tyngre, inte så mör, saftig som man är van, inte så smarrig, utan lite för söt, lite för tung, ingen smörsmak…och det gör att bara den som aktivt väljer bort en råvara köper just det bakverket.
Och de gästerna är för få – då får vi stå och slänga bakverk varje dag.

Det här är en svår balansgång, för vi vill ju att alla ska vara glada.
Men samtidigt: vi avskyr att slänga mat.

Men nu vet ni varför vi oftast inte har mer än chokladbollar i glutenfri, vegansk variant.

Finn felet! Vaniljhorn och hallongrottor innehåller gluten, medan chokladkakan (nötter och torkad frukt, supergod!) är glutenfri. Alltså lägger vi aldrig upp dem på samma fat.  Men två fat blev inte så snyggt på bild och fotografen  - som tål gluten - var fikasugen så det blev ändå inget svinn!

Finn felet!
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Vaniljhorn och hallongrottor innehåller gluten, medan chokladkakan (nötter och torkad frukt, supergod!) är glutenfri.
Alltså lägger vi aldrig upp dem på samma fat. 
Men två fat blev inte så snyggt på bild och fotografen  – som tål gluten – var fikasugen så det blev ändå inget svinn!

 

 

 

Dela med dig ...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0