En katt bland hermeliner?

Alla som driver restaurang, och som serverar vin, säljer viner som säljer.
Alltså vill man ha någon frisk chardonnay, en lite mjukare riesling, något rött lite lättdrucket som inte är för strävt och …
…men vi väljer ofta också ut de där vinerna just vi gillar lite extra.

Viner som är bra representanter för en stil, eller för en region, eller för en druva.
Viner som kommer från odlare vi gillar – Hej Alex och John! Hej Jonathan! – eftersom de gör mer än vin.
De gör lycka och glädje, de gillar verkligen det de gör, och det märks, ända ner i flaskan.

Det är svårt att prata om de här vinmakarna utan att prata om Charles.

Föreställ dig en vinmakare.
Antagligen tänker du dig en ganska allvarlig person. Noggrann. Stolt. Gör sin grej. Kanske till och med basker. Helt säkert med fransk eller italiensk bakgrund.
Jo. Ungefär så ser det ofta ut.

Charles Smith

Charles Smith

Det här är Charles Smith.
Charles är från Sacramento,  Kalifornien i USA och jobbade i sin ungdom ca tio år  på restaurang. Tidigt väcktes hans vinintresse:

”But through those restaurant jobs I realized the wine aspect was my favorite. So I decided to focus on that. It was a lot easier than working in the kitchen or being a waiter. You get to come in the latest, leave the earliest and drink all night.”

Han planerade att plugga vinodling på UC Davis, men träffade en dansk tjej…
…och blev rockbandsmanager i Europa i stället.

Rockstjärnelivet i Europa passade Charles som hand i handsken, men vinintresset följde honom. Han återvände till USA1999 och öppnade en vinbutik i Seattle,  och när han under en resa passerade Walla Walla, ett av de bästa vindistrikten i Washington State  och träffade den unge franske vinmakaren Christophe Baron såddes en ny idé.
Han flyttade dit , och började odla vin.

”I’m still learning. Wine was made for centuries without any oenology or viticulture schools. You know, people just started making wine. Their parents taught them how [to make], the family-made wine or whatever. So the bottom line is, it’s not this mystical thing. People can do it. I just realized that I could — just like the same thing you realize when you want to start a band. Some people start bands and all of a sudden the next thing you know, they’re U2, right? And some people start a band and they’re like — somebody you never heard of. Sometimes it works; sometimes it doesn’t. ”

Charles Smith tillsammans med

Charles Smith tillsammans med Brennon Leighton och Mark Fiore, några av de närmsta kollegorna i vinmakarteamet

Vi gillar Charles Smith viner av flera skäl.
De lite billigare vinerna, som Velvet devil och Eve är riktigt mycket vin för pengarna. Charles är helt enkelt riktigt bra på att göra bra viner utan att de per automatik genast blir dyra.
Men han är också förtjust i att ta ut svängarna lite med sina lite dyrare viner.
Charles gör goda viner, som man dessutom kommer ihåg!
Han har också en minst sagt avslappnad attityd kring vin: Vin ska vara gott, och vin ska vara roligt. Det är väldigt lite ”stiff upper lip” och snobberi kring vindrickande, och det sympatiserar vi verkligen med!

Dela med dig ...Share on Facebook5Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0