En korkad historia

24 mars, 2017
Urkorkat, kan man kalla det.
Eller bara korkat.

Vi gillar att försluta vinflaskor med kork, för kork är ett mjukt och smidigt material, som sluter riktigt tätt i en flaskhals, och otäta flaskor gör att vinet oxiderar. I bästa fall till något lite sherryliknande, men oftast till något som bara är surt och vinägerlikt.

Naturkork, det bästa sättet att försluta en flaska? Därom tviste de lärde.

Naturkork, det bästa sättet att försluta en flaska?
Därom tviste de lärde.

Så vi använder kork, vi lagrar flaskor liggande, för att korken inte ska torka , och därmed sluta vara så där fantastiskt tät och bra, och vi är glada och nöjda.

Nästan jämt.
För ibland händer det att man öppnar en flaska vin, häller upp, sniffar, och studsar till.
Unken, lite möglig jordkällare, mögligt, halvruttet trä, blöt kartong? HUU!

Vi har hittat en flaska med korkdefekt.

Naturkork skördas från korkekar, ofta i Portugal. Barken torkas, rengörs, bleks och så vidare, och så småningom hamnar den hos en vinodlare, som tappar vin på flaska, och sedan försluter flaskan med korken.

I korken finns ett ämne, trikloranisol och här har vi boven i dramat.
Trikloranisolet är ibland en rest från blekningen av korken, men ibland finns det trikloranisol naturligt i korken också.
För att minska risken för korkskador skiftar industrin sakta över från klorblekning till andra metoder att bleka korken, t.ex. väteperoxid.
Därför har korkdefekta flaskor blivit mer ovanliga – men det förekommer fortfarande. Råkar du ut för det, så kör ner korken i den igen och ta den tillbaka till Systembolaget – de byter ut den.

Ett annat sätt att slippa problemet är att helt enkelt använda en annan typ av förslutning.
Syntetiska plast-korkar eller skruvkork exempelvis!
Där är vi konsumenter ett större problem.
För vi gillar kork-korkar.
Vi gillar känslan i att vrida i en korkskruv, varsamt dra upp den, och lyssna på ploppet.

Vi har också lärt oss att det bara är billiga och dåliga viner som har skruvkork. Fint vin har ”riktig” kork, och eftersom vi är lite finare än andra, vill vi ha ”riktig” kork i vinet till fredagspizzan.

Mycket mänskligt, men inte självklart smart.

Det är dags att lära om.

Det blir flera och fler producenter som använder skruvkork även i sina premiumviner, särskilt vanligt är det här i nya världen. USA, Australien, Nya Zeeland ligger långt fram i växlingen från naturkork till skruvkork och i Australien sker mycket forskning på hur skruvkork fungerar kontra naturkork. Man tittar på hur vinet åldras med olika typer av förslutning – när man lagrar vin vill man att det ska åldras på ”rätt” sätt. Mogna lugnt och fint, inte för fort. Inte oxidera. Men hur åldras ett vin om det är helt hermetiskt förslutet? Jo. En skruvkork är alltså ännu tätare än en naturkork, så skillnad blir det!

Skruvkork är dessutom rysligt praktiskt, särskilt när man köper en flaska vin till picnicen, halvvägs till parken!
Fler än jag, har säkert panikköpt en korkskruv på Ica, som sedan aldrig mer användes, eftersom jag egentligen äger fullt tillräckligt många korkskruvar…

Dela med dig ...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin