Under Kastanjen – Under the Chestnut tree

“Brända tomten” is one of the hidden gems of Stockholm, and there, under the chestnut tree you find us. A bistro, with a bakery (or actually, two!) and a wine bar. We are open from breakfast, and are happy to serve you all through the day. 

There is something almost magical about chestnuts. Pick one in the autumn, and put it in your pocket. Touch it once or a while, feel the smoothness. The shape is simple yet elegant.

chestnut

That is what we try to accomplish Under Kastanjen – Under the Chestnut Tree.

Smoothness, a comfortable moment yet an excellent meal. Excellent food and bread, coffee and wine.

Anyone and everyone is welcome.


That means we welcome you even if you have an allergy. We’ll try to adapt our menu to your needs.
We have two bakeries. One of them is completely gluten free.

That means you can bring your dog. We have a room where dogs are welcome.


That means we serve Suspended soup and Suspended coffee every day.  

Less is more: a piece of bread, a few olives.

Lek, lek, lek!

Det är bara en lek, men viktigare än man kan tro. 

Under helgerna fylls Gamla Stan av flanörer. Det är lätt att förstå, för det finns gott om vackra promenadstråk, och det är dessutom över Gamla Stan man går, om man ska mellan Söder och City eller om man ska till Djurgården. Alla vägar bär till Gamla Stan. 

En ny grupp av flanörer är barnen. 
Visst har vi alltid haft barn bland våra gäster, men nu är det barnen som kommer, med föräldrarna i släptåg. 
De laddar både sig själva, sina föräldrar och sina telefoner, vi har eluttag vid nästan varje bord, för att sedan fortsätta pokemonjakten i gränderna. 
För så är det. I Gamla Stan finns det gott om pokemons, och vi har sett fler än en unge jubla lyckligt över att hen lyckats “evolva” någon eftertraktad pokemon, eller ännu hellre, “levlat”. 

Man kan tycka mycket om att ett mobilspel blir så viktigt, att man lägger ner så mycket tid på det. 
Alla går vi med en smartphone i handen, och sällan är den speciellt långt borta. 
Vi tittar på netflix när vi åker till jobbet, vi facebookar och instagrammar, vi scannar av
nyhetssidorna och vi läser artiklar i Focus och The NewYorker. Allt i telefonen. 

Och vi leker.
Skillnaden mellan andra mobilbaserade dataspel och PokemonGo är just det fysiska momentet. Du spelar spelet i en fysisk verklighet, du behöver röra på dig, och att åka till nya platser premieras, då är det lättare att hitta nya pokemons, såna som du inte har sedan tidigare.

 

Vår Pokemontårta är en "red velvet cake", en frisk och lite syrlig kaka, med cream cheese-frosting.
En pojke som vi känner (som är för liten för att kunna engelska så bra än) kom i samspråk med två japanska turister för en tid sedan. Man kan jämföra vilka pokemons man fångat och hur starka de är oavsett vilket språk man pratar. Så det gör man. 

PokemonGo har förändrat livet för många familjer, eftersom spelet lockar barn med
funktionsvariationer som t.ex. autism och social fobi att vidga sina världar. Plötsligt vågar en
storebror att gå ut “i onödan”. Riskera att bli tilltalad, åka till platser som förut varit
omöjliga. Här på restaurangen mötte vi i somras en familj som var här och fikat för första gången. Tillsammans. Annars måste de alltid dela på sig – en förälder stannar hemma med det autistiska barnet, som har svårt att klara nya platser, att åka kollektivtrafik, att vara där det rör sig mycket människor.  
Att kunna göra något så alldagligt som att ta en fika ihop, är för den här familjen, något nästan mirakulöst. 

 

Så vi säger.
Lek! 
Lek är bra för både barn och vuxna. 
Tillbringa tid med ungarna, spela ihop. Lär dig av dem, låt dem visa dig. (och vill du tjuvträna lite så finns det en  bra guide här.)Ha en härlig helg!  

(Svenska) “Grönt” vin?

Nu är det länge sedan vi pratade om vin, och så kan vi ju inte ha det!

Cabernet Franc är kanske en lite mindre känd druva än sin nästan-namne Cabernet Sauvignon. De är lika på många sätt, men har också några tydliga skillnader. Framförallt känner man ofta en “grön” ton hos Cabernet Franc som är mindre tydlig hos Cab Sauvignon. Många associerar till grön paprika och grönt gräs, och ofta är vinerna gjorda på Cab Franc lite mindre sträva och har lite lägre syra än de på Cab S.  
Så provar du rött vin och känner en tydlig ton av svarta vinbär i vinets fruktighet, är Cabernet någonting en bra gissning, sen letar man vidare bland smak- och luktassociationerna: Hittar du svartvinbärsblad, gräs, grönpeppar eller paprika också? En grön, omogen känsla? Då är det bättre att gissa på Franc, än på Sauvignon.

Loiredalen i Frankrike är känd för sina stora odlingar av Cabernet Franc och här görs det många riktigt intressanta viner. 

Thierry Germain, en känd vinmakare, tog över Domaine des Roches Neuves i Saumur-Champigny, 1993. Han har sedan dess ställt om vingården så att den i dag är helt ekologisk. Det hårda arbetet har givit gott resultat, och han utnämndes 2011 till Årets Vinmakare av den ansedda franska vintidningen La Revue du Vin de France.