Under Kastanjen – Under the Chestnut tree

“Brända tomten” is one of the hidden gems of Stockholm, and there, under the chestnut tree you find us. A bistro, with a bakery (or actually, two!) and a wine bar. We are open from breakfast, and are happy to serve you all through the day. 

There is something almost magical about chestnuts. Pick one in the autumn, and put it in your pocket. Touch it once or a while, feel the smoothness. The shape is simple yet elegant.

chestnut

That is what we try to accomplish Under Kastanjen – Under the Chestnut Tree.

Smoothness, a comfortable moment yet an excellent meal. Excellent food and bread, coffee and wine.

Anyone and everyone is welcome.


That means we welcome you even if you have an allergy. We’ll try to adapt our menu to your needs.
We have two bakeries. One of them is completely gluten free.

That means you can bring your dog. We have a room where dogs are welcome.


That means we serve Suspended soup and Suspended coffee every day.  

Less is more: a piece of bread, a few olives.

Mors dag

Mamma.
Mormor, Farmor.
Plastmammor, Bonusmammor, Hedersmammor.
Fostermammor.
Extramammor.

Morsdagstårta

Vår fina Morsdagstårta

Man väljer inte sina barn och man väljer inte sina föräldrar.
Därför kan relationen med just mamma och pappa vara komplex.
Det är inte självklart att man har en egen mamma att fira.

Men lyft blicken.
Det finns många mammor som behöver firas.
Som gör ett jättejobb. Som skyndar hem tidigt från jobbet för att barnen ska hinna till fotbollsträningen, dansklassen eller körlektioner.
Som tjuvjobbar när disken är undanstädad, just för att hon skyndade hem tidigt.
Som sliter, lite mer än vad som verkligen är nyttigt, eftersom tillvaron inte går ihop annars.

Som behöver en kram, en blomma, en bit tårta.
Ett glas champagne.

(eller en stadig whisky)

På söndag firar vi alla mammor.
Hurra!

Under Kastanjen är med i Svenska Kaffemästerskapen!

Förlåt.

Vi beklagar.

Men läsken är inte kyld. Den får inte plats i kylen.
Den är full av mjölk…!

Torsdag – Söndag nästa vecka är det dags.
Då går svenska kaffemästerskapen av stapeln och nu hårdtränar Sunna och Rebecka.
Det betyder att det går åt mängder av mjölk och mängder av kaffe.

Faktum är att restaurangen är bemannad nästan dygnet runt nu.
Efter stängning står de där och finslipar konsten med att skumma och hälla mjölk.

En av våra läskkylar - full med mjölk

En av våra läskkylar – full med mjölk

Fånigt?
Nej. Inte det minsta.
För konsten att göra fina mönster i kaffet är bara tecknet på att kaffet är serverat på rätt sätt. Ett kvitto för dig som gäst.
Märkligt nog smakar en latte som är felaktigt upphälld – där mjölken inte fått rinna försiktigt på insidan av koppens kant –  inte alls lika gott.

Mjölken och espresson blandas på olika sätt och jag lovar, i ett blindtest märker vem som helst skillnad, för den är avsevärd!
Så hjärtat i mjölkskummet har en funktion, utöver att vara fint. Det är därför vi envisas med det, till och med när vi häller upp i en take-awaymugg, och sätter på ett lock.

Det är därför helautomatiska kaffemaskiner aldrig gör lika gott kaffe som en duktig barista.

Det här är ett hantverksyrke, där många saker påverkar slutresultatet.
Vi justerar hur vi mal kaffet flera gånger per dag, eftersom kaffet reagerar på miljön i restaurangen. Hur varmt är det? Hur hög luftfuktighet är det?
Vi provsmakar och justerar, provsmakar och justerar.
Så får du se att vi står med stoppur och termometer vid kaffemaskinen har vi inte blivit helt knasiga.
Vi är bara noggranna!

Träningsläger

Under veckan som var åkte Therese, Rebecca och Sunna till Göteborg, till Bergstrands kafferosteri, som är vår partner i det här projektet.
De fick besöka rosteriet och se hela processen i hur man gör riktigt bra kaffe.
Det var väldigt intressant!
Och doften…!!

Nu finslipar de tekniken – kolla in filmklippet på Rebeccas drake på facebook! –
och laddar järnet.

 

Förresten.

Ismaskinen fungerar utmärkt.
Så vi löser problemet med varm läsk också!