(Svenska) “Grönt” vin?

Nu är det länge sedan vi pratade om vin, och så kan vi ju inte ha det!

Cabernet Franc är kanske en lite mindre känd druva än sin nästan-namne Cabernet Sauvignon. De är lika på många sätt, men har också några tydliga skillnader. Framförallt känner man ofta en “grön” ton hos Cabernet Franc som är mindre tydlig hos Cab Sauvignon. Många associerar till grön paprika och grönt gräs, och ofta är vinerna gjorda på Cab Franc lite mindre sträva och har lite lägre syra än de på Cab S.  
Så provar du rött vin och känner en tydlig ton av svarta vinbär i vinets fruktighet, är Cabernet någonting en bra gissning, sen letar man vidare bland smak- och luktassociationerna: Hittar du svartvinbärsblad, gräs, grönpeppar eller paprika också? En grön, omogen känsla? Då är det bättre att gissa på Franc, än på Sauvignon.

Loiredalen i Frankrike är känd för sina stora odlingar av Cabernet Franc och här görs det många riktigt intressanta viner. 

Thierry Germain, en känd vinmakare, tog över Domaine des Roches Neuves i Saumur-Champigny, 1993. Han har sedan dess ställt om vingården så att den i dag är helt ekologisk. Det hårda arbetet har givit gott resultat, och han utnämndes 2011 till Årets Vinmakare av den ansedda franska vintidningen La Revue du Vin de France.

Dela med dig ...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin