Vinerna

Vinerna i vår vinbar växlar.
Vi hittar något roligt, beställer några lådor av det, och när det är slut kan det hända att det faktiskt är slut. Att det är något vi inte får tag på mer av. Kanske för att det helt enkelt inte FINNS mer av just det vinet. Eller så har vi hittat något annat roligt istället.

Men det finns en gemensam nämnare för alla våra viner.

Det är viner vi valt ut.
De finns hos oss av ett skäl. Kanske är de ett bra exempel på en stil.  Kanske är de från en leverantör vi verkligen gillar. Kanske är det väldigt mycket pang för pengarna. Nej, vin måste inte vara dyrt eller ”fint”  för att vara gott, men ofta är riktigt billiga viner ganska tråkiga.

Här berättar vi om några av våra viner.

De röda

Chateau Smith

I Columbia Valley i Washington State, USA, växer de Cabernet Sauvignon-druvor som är basen i detta vin. Vinmakaren, Charles Smith, har sedan ”kryddat” det med några få procent Petit Verdot och Malbec.

Vin filtreras ofta, eftersom man vill ha det helt klart, men vid filtreringen försvinner också vissa aromämnen. Det här vinet är ofiltrerat, och kan därför vara lite lite grumligt.
Det är också naturligt jäst – man har alltså inte tillsatt någon industriellt framställd jäst i musten. De naturligt förekommande jästsporer som finns i luften och på druvornas skal har fått sätta igång jäsningen.
Vinet har lagrats i 22 månader på franska ekfat.

Vinet har en tydlig doft av svarta vinbär, plommon och cederträ. Tanninerna från ekfaten är tydliga men mjuka, och känns framförallt i eftersmaken.

Velvet Devil

Det här vinet är vad det heter, en sammetslen djävul. Ett smakrikt och kraftfullt vin.

Det är lätt att tänka på riktigt mogna körsbär, och ofta känner man också en doft av lakrits i det. Vinet är lagrat tio månader på franska ekfat, och tanninerna känner man tydligt, men strävheten uteblir, bara känslan av en sammetslen smekning blir kvar.

Druvan Merlot är känd för att ge fruktiga och generösa viner. Traditionellt blandas Merlot ofta med Cabernet Sauvignon, men här får druvan ståta i egen majestät, och gör det galant.

Vinmakaren, Charles Smith, säger så här om Velvet Devil  ”If velvet had a flavor this would be it. Bittersweet chocolate, dark Italian cherries. Sweet rose petals with a firm, satiny finish. Pure Washington Merlot. HELL YEAH!”

Sartori Valpolicella Ripasso DOC

I Veneto, Italien, där man gör Amarone, gör man ofta också Ripasso, som är en mjukare syster till den ibland ganska tuffa amaronen. Vinet jäses två gånger, den andra gången på druvrester från amaroneproduktionen, vilket ger en extra skjuts av färg och smak. Sedan får det ligga på stora ekfat hela 18 månader.

Det här är ett stort vin, med tydlig svart vinbärs- och körsbärston, men också torkad frukt, vanilj och lakrits kan man ana. Det här vinet passar utmärkt till en rejäl köttbit, förslagsvis vår biff eller lammfilén.

 

Barolo Marialunga DOCG

I Piemonte odlas druvan Nebbiolo, och viner på Nebbiolo har ”hår på bröstet”. Det här är alltså ett kraftigt vin, men för att vara en Barolo, så är den ganska ”snäll”. Det är ett fylligt, smakrikt och fruktigt vin, med ton av mörka körsbär och plommon, och en liten doft av gröna örter och kryddnejlika. Det har lagrats i minst två år på stora slovenska ekfat, och därefter på flaska några månader innan buteljering.  Vin på Nebbiolo har den speciella egenskapen att de ändrar färg ganska fort, att de åldras. Från att vara djupröda till att blekna och bli tegelfärgade och det ser vi här också, det här vinet ser lättare ut, än vad det är.

 

Chateauneuf-du-pape Les trois Couronnes

Troget traditionen i  Chateauneuf-du-pape i Rhônedalen blandar man upp till tretton olika sorters druvor för att göra sitt världsberömda vin. I just det här vinet använder man Grenache, Syrah, Mourvedre och Cinsault.

Vinet är fruktigt och mjukt, och med en påtaglig ton av mörka bär,  hallon och lakrits och många associerar också till rått kött eller blod när man doftar på vinet.
Chateauneuf-du-pape är en av de mest kända vinområdena i Frankrike, och här utvecklades grunden till det ”Appelations-system”, det regelverk som säger hur ett vin ska tillverkas och bestå av, för att få kallas för just ”Champagne”, ”Chablis” eller ”Chateauneuf-du-pape”.

 

Sartori Amarone della Valpolicella Doc

Utanför Verona i Italien skördar man druvorna Corvina och Rondinella, och lägger dem sedan på tork. Druvorna torkar i minst 100 dagar innan de sedan pressas. Den här processen, som kallas ”apassimento”, typiskt för just Amarone, ger ett mycket smakrikt och karaktärsfullt vin. Efter pressning och jäsning lagras vinet på stora ekfat i minst tre år. Vinet buteljeras, för att sedan vila sex månader på flaska innan försäljning.  Här hos oss serverar vi en riktig tuffing. Vår Amarone är smakrik, full av färg och tanniner, med en lång eftersmak där man kan ana både timjan och russin. Det här vinet passar utmärkt till lammet på vår meny, och spara gärna ett glas till ostbrickan.

 

Birichino Cinsault Bechthold Vineyard

1886 planterades de vinstockar som ger druvorna till det här vinet. Stockarna står i sandjord, och därför har vingården klarat sig från vinlusens härjningar, som en av få vingårdar i världen.

Alex Krause, vinmakaren, beskriver sig själv som en lat man, som gör så lite med vinet som möjligt. Det innebär att vinet är naturjäst, ingen jäst har tillsatts för att få fart på jäsningen, och att det inte heller är filtrerat. Därför kan det se lite grumligt ut i glaset.

Doften är fint fruktig med röda bär och blomtoner av viol och rosor. Smaken är elegant med inslag av syrliga jordgubbar, granatäplen, vildhallon, viol och en angenäm örtighet. Vinets smak håller sig kvar länge av de silkiga tanninerna.

Vinet är ljuvligt till lite fetare rätter, t ex till vår stekta gös, men också förvånansvärt gott lätt kylt till en toast skagen.

 

Mendel Malbec

I vingården Mayor Drummond, i närheten av Luján de Cuyo, i regionen Mendoza i Argentina växer 85 år gamla vinstockar, stockar som är oympade och aldrig smittats av vinlus.
Den 10:e, 15:e och 16:e april 2012 samlades man för att, för hand, skörda druvorna. Vinifieringen är hantverksmässigt utförd med varsam hantering under hela processen från maceration till lagring. (12 månader på ekfat, sedan 6 månader i flaskan).
Malbec är Argentinas ”signaturdruva” och Mendozas stolthet, och ger kraftiga viner med hög fruktsyra och spänstiga tanniner. Doften är komplex, elegant och intensiv med lite blommiga toner och friska röda bär som hallon, och röda vinbär. Från fatlagringen kommer toner av lakrits och vanilj. Smaken är härlig av plommon, körsbär, pomerans och vanilj. Vinets tanniner gör att det stortrivs ihop med en rejäl köttbit.    

S Sangiovese di Romagna

Romagna i Italien är känd för sin fantastiska mat. Härifrån kommer parmaskinkan och parmesanosten, och härifrån kommer också det här vinet.
Det är gjort på Sangiovese, men inte samma variant av Sangiovese som vi känner så väl från t. ex Toscana eller Chianti. Druvan muterar lätt och finns i otaliga olika ”kloner”.

De här druvorna är handplockade och sorterade. Därefter varsamt pressade. Vinet har genomgått två jäsningar, först en ”vanlig”, och sedan en malolaktisk jäsning, en process där äppelsyran i musten omvandlas till mjukare mjölksyra.  Vinet har lagrats på ståltank och sedan i flaska några månader innan försäljning.

Vinet är fruktigt och smakrikt. Det doftar av körsbär och örter, och i smaken följer doften. Tanninerna är mjuka och eleganta.

 

Apaltagua

Cabernet Sauvignon är en av världens mest odlade druvor. Det är en av de klassiska franska druvorna, och ligger vingården i rätt distrikt i Frankrike kan dropparna bli mycket dyra.
All ”cab” är inte så fisförnäm.

Det här är ett skolexempel på en bra, klassisk, Cabernet Sauvignon. Vi har hämtat det från Colchagua i Chile.
När man doftar känner man det man ska: svarta vinbär och plommon, men man känner också att vinet legat på fat.
Smaken berättar precis samma sak: svarta vinbär, ekfat, men också viol och kakao. Det finns också en lite vegetativ ton i vinet, en lätt ”gräsighet”.
I det här vinet känner vi lite tanniner. De kommer både från faten de lagrats i (sex månader) men framförallt från druvornas skal. Cab är känd för att vara en tanninrik druva men här är de ganska lugna och väluppfostrade.

 

Terres Chaudes

I Loire i Frankrike, i Samur, odlas mycket Cabernet Franc (som inte är samma druva som Cabernet Sauvignon) och här växer druvorna som blir det här vinet.
Vingården är ekologisk och biodynamisk, och har varit så sedan 2005.

Det här är ett typiskt ”cab franc”-vin, den har en vegetativ karaktär, som särskiljer det från Cabernet Sauvignon-viner. På många sätt är ”cab s” och ”cab f” lika: fruktigheten som finns hos Cabernet Sauvignon finns också här: Svarta vinbär, och framförallt hallon, men den vegetativa tonen av grön paprika är typiskt cabernet franc.
Vinet har fått ligga till sig några år, och det vinner den här typen av vin alltid på!

 

Le plan des moines

 

De vita

Greywacke Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc är en druva känd för sina vegetativa toner, sin ”gröna” smak och doft. Det här är ett utmärkt exempel på det: här är det lätt att associera till gräs, grön paprika, basilika och doften man känner om man tar i tomatplantors blad och stjälkar. En tydlig citruston finns också, främst mandarin, och vinet har en hög och spänstig syra.

Vid skörd forslas druvorna till vineriet där de pressas försiktigt. Därefter jäser en del av vinet i rostfria tankar medan en annan del av vinet får spontanjäsa på franska ekfat, där det sedan får vila på jästfällningen några månader. Sedan blandas vinerna, lagras ännu lite innan det buteljeras.

Vingården ligger i Marlborough, Nya Zealand, som är världsberömda för sina fina viner på Sauvignon Blanc

 

Chalk Hill Blue

Det här vinet är en ”cépage”, ett vin på två olika druvor nämligen Riesling och Gewürztraminer, och det är ett lysande exempel på just den här typen av vin. När vinet är kallt känner man Rieslingens friska citrustoner, men när vinet sakta värms i glaset ändrar det karaktär: Gewürztraminerns lite mer blommiga, nästan tropiska toner kommer fram.
Kombinationen är strålande!
Vingården ligger i längst med floden Murray i South Australia, och för att inte fördärva druvornas fina syra skördar man dem ofta nattetid för att skydda dem från värmen. Sedan pressas juicen och jäses i kylda tankar.

 

Eve

Chardonnay är en av världens mest odlade, och älskade gröna druvor. Den odlas över hela världen, och ger väldigt olika vin, beroende på var det växer, hur vinet pressas, jäses och lagras.
Eve är ett av våra favoritviner, helt enkelt för att det är ett riktigt trevligt vin som är gott till mycket. Vinet är druvtypiskt: alltså, det är ungt och inte lagrat på fat, och smakar av gröna och gula äpplen och honung. En liten mineralitet kan man ana, och citrustoner är det lätt att hitta.
Vinet kommer från Evergreen Vineyards i Washington State, USA, och är ett av de vin vi hämtar från Charles Smith.
Vad han säger om det? Det han säger om alla sina viner: ”It’s just wine. Drink it!” Charles Smith är nämligen så långt från vinsnobberi man kan komma: Vin ska vara gott och vin ska vara roligt!

 

Urbanihof

Det kan tänkas att du aldrig hört talas om Gruner Veltliner. Det må vara dig förlåtet, för den druvan är inte så välkänd, och det är synd! Den odlas i princip bara i Österrike, och är lätt att tycka om.
Den ger friska vita viner, med klar ton av äpple, päron, mineralitet och grapefrukt.
En mycket karaktäristisk smak är en kryddig ton som många säger påminner om vitpeppar, och det kan vi absolut hitta i det här vinet.

 

Malvasia Bianca

I Monterey, Kalifornien har vi hittat den här höjdaren. Det är ett ordentligt fruktigt vin (men med högre syra än man tror!) med tydlig doft av fläder och lietchefrukt, som passar utmärkt till vår Toast Skagen, men lika gärna som ett ”sitt-å-prata-vin”, kanske ihop med en av våra hemgjorda tryfflar.
Malvasia är en varmklimatsdruva som ger vin med en tropisk fruktighet och blommighet. Traditionellt odlas Malvasia-druvorna (det finns flera varianter) bland annat i Italien, Grekland och Kroatien, men Italienare flyttar ibland på sig och då händer det att de tar med sig en och annan vinplanta, till exempel till kullarna i Kalifornien.
Druvorna är plockade nattetid, pressade och jästa på kyltankar, och vinet har fått ligga på sin jästfällning i cirka tre månader innan man (mycket försiktigt) filtrerat och buteljerat vinet.

 

Chablis

Här har vi en riktig klassiker. I området Chablis i Frankrike gör man riktigt torra friska viner. Det är lätt att hitta smaken av krispiga Granny Smith-äpplen och persika, men ofta känner man också en doft och smak av något som många associerar till varm stenstrand och en lätt rökighet. Det är områdets kalkrika mark, kimmeridge-kalken, som ger smak åt druvorna, och just det brukar man kalla ”mineralitet”.  Chablis-viner är gjorda på Chardonnaydruvor och begreppet ”chablis” är så etablerat att det tidigare fuskades mycket, och det såldes ”Chablis” från alla möjliga platser utom från Chablis i Frankrike. Nu är det mer ordning och reda, appelationsreglerna kring vad som får kallas Chablis är minst lika tydliga som reglerna kring vad som får kallas Champagne.

 

Jonty’s Ducks

På Avondale i Sydafrika odlar man vin i samklang med naturen. Så till den milda grad att vinerna inte bara är ekologiska utan dessutom biodynamiska.
När man hade problem med sniglar så anställde man helt enkelt en flock myskankor, och det här vinet är en tribut till dessa – mycket viktiga! – arbetare på vingården.

Vinet är huvudsakligen gjort på Chenin Blanc, men 15% av musten kommer från roussanne, muscat de frontignan, viognier och semillon.
Det är naturjäst, och vinet ligger kvar på jästen en tid efter avslutad jäsning: ”sur lie”.

I vinet hittar man smaknoter som saftiga päron, citrus,  aprikos och gula äpplen. En viss honungssötma kan man också ana.

 

Tokaij Furmint

Det här är inte ett dessertvin, trots att det är en Tokaij.

Ungerns karaktärsdruva, Furmint, används ofta till söta viner, men traditionen att låta vinet jäsa ut mer, till ett torrt, riesling-liknande vin, är också stark. De vinerna har oftast inte nått oss här i Sverige.
Det är synd, för de är riktigt trevliga!

Det här vinet har tydliga toner av gula äpplen, honungsmelon och nektar, och det finns en svag känsla av marachinokörsbär och eukalyptus i doften.

Det finns en ordentlig restsötma i vinet, men den tydliga fruktsyran ger det ryggrad och komplexitet.

 

Kloster Eberbach

Halvtorr eller halvsöt?
Vi säger halvsöt, systembolaget säger halvtorr. Sockerhalten i det här vinet är lite högre, och det är fullt logiskt, eftersom det är en spätlese, vilket är en term som berättar att druvorna är lite extra sent skördade. Sen skörd ger solmogna och sockerrika druvor, men ju längre man väntar med att skörda, desto större är risken att kvalitén på druvorna istället sjunker, om vädret är ogynnsamt.

Här gick det bra!
Det här vinet är fullt av solsken och frukt: melon, ananas, citrus och passionsfrukt. Trots det upplever vi inte den höga sötman: Rieslingens karaktäristiska fruktsyra gör vinet välbalanserat och trevligt.

 

Von Winning

Riesling är en druva med många olika ”ansikten”, karaktäristika.
Man brukar prata om mineralitet och det här vinet är rikt på det.
Mineralitet är en egenskap som kommer ur marken. Vinstockarnas rötter drar med sig upp ämnen ur jorden de växer i som ger druvorna smak och det är därför jordmånen är så betydelsefull för vinbönder.
Mineralitet kan upplevas på olika sätt. I Champagne är det lätt att känna … doften av varm stenstrand (!) och här, i de kalkrika sluttningarna i Pfalz,  visar en helt annan doftnot upp sig.
Petroleum.
Det låter konstigt, och vi lovar, vinet smakar inte bensin.
Tvärtom. Den pikanta doften balanseras fantastiskt av friska gröna äpplen, melon och lime.

Rosé

ViNo

Här har vi ännu en höjdare från Charles Smith vinkälllare. Man kan ana friska jordgubbar men också gula äpplen och någon tropisk frukt, kanske mango? Det är en rosé utöver det vanliga, med stor komplexitet och uttalad mineralitet. Det här rosévinet görs på den blå druvan Sangiovese, och odlas på sluttningarna i Wahluke, Washington State, USA, och – för att citera en av våra gäster: ”Det är gott i hela munnen! Mums!”

Rosévin då: Nej, man blandar inte rött och vitt vin för att få rosé. Fruktköttet i både blå och gröna druvor är i princip färglöst, men genom att låta skalen vara med under pressning och jäsning läcker färg från skalen ut i musten. Ju mer man låter skalen vara med, ”macerera” desto mer färg får musten.

119kr/glas    356kr/flaska

De med bubbel

Armilla

I Sydafrika gör man ingen champagne – eftersom Champagne ligger i Frankrike.
Det här vinet är gjort exakt enligt samma metod som man gör champagne på i Champagne. Men på Avondale i Sydafrika. Man har jäst det två gånger, helt utan industriell jäst. Man gör en cuvé på olika års vin för att få fram exakt den smak man vill ha, man tillsätter en dosage ( en slurk söt druvjuice) efter degorgeringen, alltså den process då man avlägsnar jästfällningen som vinet lagrats på, för att reglera sötman i vinet, och vinet är lagrat i två omgångar, sammanlagt i fem år.
Vinet är en Blanc de Blanc, vilket innebär att den bara är gjord på Chardonnay. Känner du en ekton har du rätt, ca 10% av musten har legat på franska fat en period.
Vinet har fina bubblor och en komplex och rund smak. Vi känner vita blommor, gula äpplen och hasselnötsbröd!

 

 

Cattier Brut Antique Premier Cru Champagne

Huset Cattier är en av Champagnes mindre producenter, men känd för sin höga kvalité. Druvorna kommer från Première Cru-byn Chigny-les-roses, och man blandar både blå pinot noir med gröna chardonnay-druvor. Man pressar de blå druvorna mycket försiktigt, för att inte någon färg från skalet ska följa med och göra champagnen rosa.

Den här champagnen är brödig, har en ton av gula äpplen och grapefrukt och doftar lite blommigt. Den är komplex, med stor mineralitet. Det är en fullständigt fantastisk champagne för fantastiska stunder, och den är minst lika bra som många av de stora kända prestigemärkena, men säg inget om den till någon annan, för produktionen är inte så stor!   

 

De söta

Birichino Muscat Canelli

En fantastisk middag behöver en fantastisk avslutning och är har vi en riktigt fin karamell. Från Monterey i Kalifornien kommer det här dessertvinet, gjort på druvan Muscat Canelli. Muscat är en druva som ofta används för dessertviner just för dess förmåga att bli riktigt söt men ändå hålla en relativt hög syra.
Här har man dessutom jobbat med kryoextrahering, en teknik där druvorna är halvfrusna när de pressas, för att få ut maximal mängd socker ur druvan.

Det här vinet är sött och friskt, med en tydlig smak och doft av fläder, färska aprikoser och mandarinskal.

 

Albana di Romagna Passito

Det här vinet är gjort på druvan Albana, som odlas i Romagna i Italien. Det är egentligen en ganska ”enkel” druva, men skickliga vinmakare kan verkligen trolla med den, och här har man lyckats!

Det är delvis gjort på torkade druvor, och har lagrats sju månader på ekfat.

Det har en stor doft av bergamott och saffran, persika och många känner syltade apelsinskal också.
Vinet har en härlig sötma, men också en frisk liten syra som lättar upp det. Apelsinsmaken är påtaglig, men vi anar också saffran, honung och mandel. Det här vinet passar perfekt till vår Crème Brülée

 

Quinta do Pégo Vintage Port

Portvin är en sorts starkvin, där man tillsätter sprit under jäsningen. Det leder till att jäsningen avstannar, trots att allt socker i musten inte förbrukats av jästen.
Vips, så har man sig ett starkt och sött vin!

Vinet är gjort på flera olika druvor, bland annat Touriga Nacional och Touriga Franca. De här druvorna är odlade på stockar som är minst 30 år gamla. Vinet har lagrats 24 månader på ekfat och har en fyllig, frisk, söt och kompakt fruktig smak, med en liten strävhet från ekfaten. Man känner inslag av mörka bär, choklad och nötter.

 

Tokaij

Dela med dig ...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin