Gammal är äldst.

I Lodi, söder om Sacramento i Kalifornien växer troligtvis världens äldsta cinsault-vinstockar. De är imponerande 129 år gamla, de planterades redan 1886.

Cocacola-5cents-1900_edit1

CocaCola-annons från en annan tid. Bilden är public domain.

Bara för att få en bild av hur länge sedan det är:

  • I Paris byggde man samtidigt Eiffeltornet, som invigdes vid världsutställningen tre år senare.
  • I Georgia blandar apotekaren John Pemberton ihop den kolsyrade dryck som vi idag känner som Coca Cola.
  • I Tyskland patenterade Karl Benz sin första bil, och grundade företaget som idag heter Mercedes-Benz

Det här med att vinstockar blir så gamla är värdelöst om man vill ha stora skördar. Vinstockar ger störst skördar när de är kanske 40-50 år. Därefter gräver man ofta upp, och planterar om.
Vill man ha riktigt, riktigt fina druvor är det däremot toppen med gamla vinstockar.
Små skördar, men druvor fulla av smak och doft.

Det säger en del om det vin som görs i Bechthold Vineyard.
Det görs inte väldigt mycket.
Men det som blir, blir något alldeles särskilt.

Så förstå hur glada vi är över att några av flaskorna hittat ända hit, till vårt lilla torg, ack så långt från Amerika!

Birichino Be

Birichino Bechthold Vineyard Cinsault är gjord enbart på de här fina cinsault-druvorna. De plockas och förs till vineriet där de försiktigt pressas. Ingen jäst tillsätts, utan musten jäser enbart tack vare de naturliga jästsporer som finns på druvornas skal. Efter 18 dagar separeras skalresterna från vinet, och det får vila på franska fat i tio månader, och under den tiden sker också en långsam malolaktisk jäsning, en process då en del av vinets äppelsyra omvandlas till mjölksyra, vilket ger ett vin med rundare och mjukare smak.
Därefter buteljeras vinet, utan att ha filtrerats.

Doften är härlig, med inslag av plommon, viol och lite lite lakrits.  (Toner av lakrits och viol hör ofta ihop med just fatlagring) Det finns också en aning av en lite fet doft, kanske som det feta på riktigt god procioutto.
I munnen kan vi lägga till en lite söt ton, där russin och dadlar finns med men också en lite kryddig pepprighet.
Eftersmaken är lång och härlig.

Sen kan man gott säga några ord om etiketten också.
Den har nämligen svensk anknytning.
Det är ett träsnitt, gjort av ärkebiskop Olaus Magnus (1490-1557). Olaus Magnus skrev skriften ”Historia om de nordiska folken”, en minst sagt patriotisk skildring av Sverige, svenskarna och våra bedrifter, och den är full av bilder, bland annat just denna, som skildrar hur året längst i norr består av bara en dag och en natt. ”Lux” betyder ljus och ”Tenebra” betyder mörker.
Alex och John, som driver Birichino tillsammans fastnade för de här träsnitten, och har den här typen av etiketter på flera av sina viner.

Det här är ett av de röda viner som vi älskar att servera lätt kylt till fisk, i synnerhet till vår stekta gös med svartkål och smörsås.

(Rött vin till fisk..? Japp!)

En av vinstockarna. Bilden publicerad med tillstånd av Birichino.

En av vinstockarna.
Bilden publicerad med tillstånd av Birichino.

Som ni förstår, av den här utläggningen, så älskar vi att berätta om vin.

Det är så kul att få hjälpa gäster att hitta vad man gillar!

Vi har flera olika vinprovningar som vi gärna håller för dig och dina vänner.
I provningen ”Ett glas vitt” visar vi upp fyra vita viner, alla mycket olika.
Vad tycker du om, vad är det bästa ”ett glas vitt” för dig?
I provningen ”Våra grundsmaker” pratar vi om hur mat och vin passar ihop, och varför sanningen med ”rött till kött, vitt till fisk” är en sanning man kan ta en stor nypa salt till.
I provningen ”Mousserande viner” pratar vi om Champagne, Cava och andra sorters bubbel.

Kontakta oss, så bokar vi in en vinprovning!

Dela med dig ...Share on Facebook25Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0