Gluten i alkohol? Jo. Där också.

Så. Sista veckan i maj, och sista veckan av Celiac Awareness month, och idag tänkte vi prata lite om öl.

23 april 1516.
Det är ett viktigt datum för ölälskare, för då samlades furstar, adel, kyrka och borgare i Bayern för att bestämma vad som får kallas öl.
Malt, humle, vatten och jäst.
Inget annat får användas, om brygden ska få kallas öl.

De här reglerna gäller fortfarande, men bara för just bayersk öl, och gudskelov finns det andra än bayrare som gillar och brygger öl, annars hade det varit betydligt mycket tuffare för oss, som vill erbjuda glutenfria alternativ för alla de som inte tål gluten.
Malt, alltså mältat korn, innehåller gluten.
Punkt slut.
Så enkelt är det.
Om man vill göra glutenfri öl så finns det två vägar att gå.

Antingen använder man inte malt (!) (Ja, det går!) eller så avlägsnar man glutenet från malten.
De flesta bryggerier väljer den senare metoden, eftersom det är lättare att få ett bra resultat.
Haken, för oss, med den metoden är att det ölet blir glutenfritt. Bara. Inte naturligt glutenfritt. Det har alltså en glutenhalt på mindre än 20 ppm

Brygger man öl på annat än malt, till exempel majs, ris eller durra, får man ett öl som är helt och hållet glutenfritt.
Oftast får man fram en frisk och lätt lager.
Vi har två naturligt glutenfria ölsorter i vårt sortiment.

Den av våra glutenfria öler som säljer bäst. Den är gjord på malt där man avlägsnat tillräckligt mycket gluten för att den ska få kallas Glutenfri..

Den av våra glutenfria öler som säljer bäst just nu.
Den är gjord på malt där man avlägsnat tillräckligt mycket gluten för att den ska få kallas Glutenfri.

Mältat korn dyker upp på andra ställen än i öl också.
Julmust och svagdricka innehåller kornmalt, så därför innehåller julmust gluten.
Vi får ofta förfrågningar om att baka glutenfritt vörtbröd till jul.
Eftersom vört innehåller mältat korn, tar vi inte in det i vårt glutenfria bageri, lika lite som vi använder ”ren” havre där. Vi riskerar helt enkelt att kontaminera  bageriet då.

En annan sak att höja ett varningens finger för, om man är mycket känslig för gluten, är starksprit gjord på brödsäd. Whisky och vodka med andra ord. Whisky och bourbon innehåller alltid spår av gluten, och mycket få vodkasorter är gjord enbart på potatis. Här gäller det att läsa på. Lyckligtvis är det ovanligt att man är så känslig mot gluten att det här är ett problem.

Vill du läsa mer om gluten i maltdrycker, så har livsmedelsverket gjort en rapport om det.
Värt att påminna om är att vi skiljer mellan glutenfritt (20 ppm) och naturligt glutenfritt (0ppm)

 

 

Dela med dig ...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0