Glutenfri öl – en utmaning för bryggare

Ikväll håller vi i en ölprovning för en större grupp. Det har vi gjort många gånger förut.
Det som gör att den här provningen sticker ut, är att våra gäster vill prova olika glutenfria öl.
Roligt, tycker vi, som brinner för glutenfritt, och plockar fram några roliga nyheter att undersöka.

Det finns två typer av glutenfri öl.

Dels öl där man kunnat ta bort (nästan) all gluten. Då är ölen fortfarande gjord på malt, men å andra sidan är den inte HELT glutenfri, den innehåller fortfarande LITE LITE gluten.
Tillräckligt lite för att den ska få kallas glutenfri, men fortfarande lite lite gluten.

Sen finns det också naturligt glutenfri öl. Då är ölen gjord på något annat än malt och är därför fullständigt fri från gluten. (Hirs eller durra är vanlig bas i den här typen av öl)

För oss är det viktigt att ha båda typerna, eftersom många som inte tål gluten faktiskt inte tål minsta lilla gnutta av gluten. Och öl kan man ju vilja ha ändå, för en kall öl till hamburgaren är ju rent löjligt gott!

Några av de glutenfria öl vi har Under Kastanjen

Några av de glutenfria öl vi har Under Kastanjen. De här har vi haft ett tag, men efter ikväll kommer sortimentet ha minst en nyhet!

Glutenfri öl har ofta ungefär samma problem som alkoholfritt vin.
När man, med hjälp av hyggligt komplicerade kemiska processer, får vissa enzymer att bryta ner glutenet som finns i malten, förlorar man smak på vägen.
Traditionellt brukar alltså glutenfria öl vara lite ”klena” och lite ”utan ryggrad”.
Men.
Fler och fler bryggerier ger sig på det här, och fler blir bra på det, och många hittar sina egna metoder för exakt hur man ska göra, och då och då blir vi överraskade över hur bra de här ölsorterna har blivit. Det är jätteroligt!

Ikväll testar vi två helt nya sorter, och sannolikheten är stor att någon av dem tar sig in i vårt ordinarie sortiment. Det blir spännande att höra vad våra gäster säger ikväll!

Dela med dig ...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0