Glutenfritt – ett val eller en livsförutsättning?

För oss är glutenfritt livsviktigt.
Helt enkelt för att Therese Larsson, som driver Under Kastanjen, har en extrem form av celiaki.
Hon blir mycket mycket sjuk under lång tid av minsta lilla gluten, och mycket av det som är certifierat ”Glutenfritt” innehåller fortfarande för mycket gluten för att hon ska kunna äta det.

Om man driver en restaurang, ska man kunna äta maten som serveras, eller hur?

Så för oss är det på riktigt.

Vi har med skräckblandad förtjusning sett trenden med att äta glutenfritt utifrån ett mer generellt hälsoperspektiv breda ut sig.
Förtjusning – för att det borde göra livet lättare för människor som inte tål gluten.
Skräckblandad – för att det inte fungerar så.

För om man kan välja att få i sig  lite gluten när man vill det, lär sig mindre seriösa krögare än vi, att det ”inte är så noga”.

Och vi vet precis hur galet noga det är.

karleksmums

Glutenfri eller inte? Blir man sjuk av gluten är varje misstag någon annan gör, en dyr erfarenhet.     Rätt svar: Ja. Hos oss är kärleksmums glutenfria.

För det spelar ingen roll hur glutenfritt ett bröd är, om du lägger det på en helt ren skärbräda – men använder en brödkniv du skurit vanligt bröd med, eller använder samma smör som du brett ”vanliga” smörgåsar med. Eller om du rostar en skiva i en ”förorenad” brödrost. Eller om du använder vanlig soja i en sås i en gräddsås. (Vanlig soja innehåller LITE gluten. Mycket av glutenet försvinner under tillverkningsprocessen – men inte all. )
Eller om citronsyran som man konserverat skinkan i den glutenfria ost- och skinkmackan är gjord på vete. (Så kan det vara, ja, och då finns det lite lite gluten i skinkan)

Som ni ser så är vi noggranna intill besatthet.

Eftersom även Therese ska kunna äta här.

Så vi ser med förskräckelse hur caféer lägger upp biskvier, som säkert var glutenfria, på samma fat som kanelbullar som säkerligen inte är det.
Vi baxnar när pizzerior gräddar glutenfria pizzabottnar på smörpapper (bra!) men tar ut pizzan (utan papper!) med den vanliga bakspaden.
Vi blir förtvivlade och förbannade när köttbullar på restaurang sägs vara glutenfria och sedan visar sig innehålla ”bara pyttelite” skorpsmulor.
Så den ”glutenfria trenden” ser vi – vi säljer mer glutenfritt än någonsin – med skräckblandad förtjusning.
För det har aldrig varit så svårt att vara riktigt riktigt känslig mot gluten, som nu.
Titta gärna på det inslag om celiaki och glutenfritrenden som sändes i Vetenskapens Värld här om kvällen.

Programmet är långt, men avsnittet om glutenfritrenden börjar efter 40 minuter.

Dela med dig ...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin