Grönt, gott, och till och med nyttigt..?

För en tid sedan kom en säljare till oss för att sälja in ett hälsomatskoncept. Det var superbröd med massor av protein i, och det var märkliga bär och rötter som ingen någonsin hört talas om.
Det kan säkert vara bra, chiapudding är ju gott, och antioxidanter kan vi gott läsa på om och forska mer kring, men han tappade som farten när vi berättade om våra tårtor, bakverk och våra två bagerier.

För oss är det självklart viktigt att den mat vi lagar är näringsrik, inte bara god.
Men vi har prinsesstårta i vår tårtkyl varje dag, och våra Kastanjens Knutar är fantastiska, just för att de är bakade med massor av smör, kärlek och socker. Vi kommer aldrig bli ett ställe dit man går för att prova det senaste inom hälsokost, det är helt enkelt inte vår profil.

Så säljaren i fråga kände, instinktivt, att vi kanske inte var riktigt rätt plats för konceptet. Att det kanske skulle passa ett ställe där man har en uttalad hälsoprofil bättre…

Nå.
Till saken.
Det här med ”hälsomat”
Vi har så klart ingen princip mot det, men första kriteriet måste fyllas, för att vi ska vara intresserade: Det måste vara gott!
Sen gillar vi sånt som är lite annorlunda också. Som sticker ut. Som som får oss att lyfta på ögonbrynen, smaka och diskutera.

Så vi började prata om matcha-te.

Matcha-te vispas upp, istället för att man silar det

Matcha-te vispas upp, istället för att man silar det

Här är vi ganska oense inom personalgruppen.
Är det här gott?
Några älskar det.
Andra rynkar förbryllat på ögonbrynen och smakar gång på gång:
-Annorlunda. Gott..? Ja, faktiskt, men väldigt annorlunda.

Någon hällde ut sin kopp utan ett ord.

Matcha2

Matcha-te gör tillverkas lite annorlunda än ”vanligt te”.
En viktig skillnad är att man mal de torkade tebladen till ett fint pulver.Det gör att man när man serverar teet inte silar bort bladen, utan faktiskt dricker upp dem. Därför innehåller Matcha-te en himla massa nyttigheter: antioxidanter, aminosyror och mineraler i massor, och i väldigt mycket högre grad än i vanligt te.
Istället för att sila bort bladen vispar man teet med en speciell bambuvisp, för att ”vispa upp” pulvret. Det här ger teet en lite skummig konsistens, lika eftersträvansvärd som en espressos crèma.

Men framför allt är det gott.
Tycker du om sencha-te, den sortens gröna te som ofta serveras till sushi, så känner du igen smaken här, men här tillför den ångade mjölken en gräddig och generös ton.

Dessutom är en kopp matcha sällsynt snygg!

Snyggt som synden!

Snyggt som synden!

Välkommen in och prova, vad tycker du?

 

Dela med dig ...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin