”Grönt” vin?

Cabernet Franc är kanske en lite mindre känd druva än sin nästan-namne Cabernet Sauvignon. De är lika på många sätt, men har också några tydliga skillnader. Framförallt känner man ofta en ”grön” ton hos Cabernet Franc som är mindre tydlig hos Cabernet Sauvignon. Många associerar till grön paprika och grönt gräs, och ofta är vinerna gjorda på Cabernet Franc lite mindre sträva och har lite lägre syra än de på ”Cab S”.
Så provar du rött vin och känner en tydlig ton av svarta vinbär i vinets fruktighet, är Cabernet någonting en bra gissning, sen letar man vidare bland smak- och luktassociationerna: Hittar du svartvinbärsblad, gräs, grönpeppar eller paprika också? En grön, omogen känsla? Då är det bättre att gissa på Franc, än på Sauvignon.

Loiredalen i Frankrike är känd för sina stora odlingar av Cabernet Franc och här görs det många riktigt intressanta viner.

Thierry Germain, en känd vinmakare, tog över Domaine des Roches Neuves i Saumur-Champigny, 1993. Han har sedan dess ställt om vingården så att den i dag är helt ekologisk. Det hårda arbetet har givit gott resultat, och han utnämndes 2011 till Årets Vinmakare av den ansedda franska vintidningen La Revue du Vin de France.

Terres Chaudes, ett bra exempel på vin gjort på Cabernet Franc

Terres Chaudes, ett bra exempel på vin gjort på Cabernet Franc

Det här vinet, Terres Chaudes,  kommer därifrån. Druvorna är handplockade, och enbart de bästa druvorna används till det här vinet. Sedan pressas druvorna lätt, och skalen får ligga kvar i musten för att ge smak och färg till vinet under några dagar, varpå det sedan får jäsa i öppna tankar.
För nästa jäsning, den malolaktiska jäsningen (en process där äppelsyran i musten omvandlas till mjukare mjölksyra.), tappas vinet över på ekfat, där det får ligga på sin jästfällning i ungefär ett år.

Nu har vinet har fått ligga till sig några år, och det vinner den här typen av vin alltid på!
Nu det toppen!

Bord bokar du som vanligt enklast via vår hemsida, eller facebooksida.

Välkommen!

Dela med dig ...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin