Internationella celiakidagen

Idag, onsdag 18 maj,  är det internationella celiakidagen.
Celiaki, eller ”glutenintolerans” som det ofta – lite slarvigt- kallas är en autoimmun sjukdom som gör att man blir mycket sjuk av minsta lilla gluten.

Att få celiaki innebär att man måste lägga om sin diet fullständigt.
Man måste lära sig att alltid läsa innehållsförteckningar, läsa på om e-nummer och noga noga akta sig för halvfabrikat.

Att äta på restaurang är ingen självklarhet, för gluten syns inte, smakar inte och luktar inte, och minsta lilla misstag från ett slarvigt kök gör att man blir sjuk. I vissa fall mycket sjuk under lång tid.

Gluten ”smittar” också. Om en noga utvald och införskaffad glutenfri muffin läggs på samma fat och hanteras med samma brödtång som det glutenfria brödet, är den inte längre glutenfri.
Minsta lilla smula räknas, märks.

Allt det här gör att människor med celiaki inte är bortskämda med att få välja.
Välja mellan toscakaka och morotskaka, mellan kanelbullar och katalaner. Mellan chokladsnittar och chokladbollar.

Ofta får man en trött skumraket från delicato. I bästa fall. Medan de andra i sällskapet äter frasiga nybakade wienerbröd eller härlig prinsesstårta.

Idag är allt fikabröd på vår disk glutenfritt.

Håll till godo!

Idag är det internationella celiakidagen. Det uppmärksammar vi med att bara servera glutenfritt fika!

Idag är det internationella celiakidagen. Det uppmärksammar vi med att bara servera glutenfritt fika!

Dela med dig ...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0