Under Kastanjen är med i Svenska Kaffemästerskapen!

Förlåt.

Vi beklagar.

Men läsken är inte kyld. Den får inte plats i kylen.
Den är full av mjölk…!

Torsdag – Söndag nästa vecka är det dags.
Då går svenska kaffemästerskapen av stapeln och nu hårdtränar Sunna och Rebecka.
Det betyder att det går åt mängder av mjölk och mängder av kaffe.

Faktum är att restaurangen är bemannad nästan dygnet runt nu.
Efter stängning står de där och finslipar konsten med att skumma och hälla mjölk.

En av våra läskkylar - full med mjölk

En av våra läskkylar – full med mjölk

Fånigt?
Nej. Inte det minsta.
För konsten att göra fina mönster i kaffet är bara tecknet på att kaffet är serverat på rätt sätt. Ett kvitto för dig som gäst.
Märkligt nog smakar en latte som är felaktigt upphälld – där mjölken inte fått rinna försiktigt på insidan av koppens kant –  inte alls lika gott.

Mjölken och espresson blandas på olika sätt och jag lovar, i ett blindtest märker vem som helst skillnad, för den är avsevärd!
Så hjärtat i mjölkskummet har en funktion, utöver att vara fint. Det är därför vi envisas med det, till och med när vi häller upp i en take-awaymugg, och sätter på ett lock.

Det är därför helautomatiska kaffemaskiner aldrig gör lika gott kaffe som en duktig barista.

Det här är ett hantverksyrke, där många saker påverkar slutresultatet.
Vi justerar hur vi mal kaffet flera gånger per dag, eftersom kaffet reagerar på miljön i restaurangen. Hur varmt är det? Hur hög luftfuktighet är det?
Vi provsmakar och justerar, provsmakar och justerar.
Så får du se att vi står med stoppur och termometer vid kaffemaskinen har vi inte blivit helt knasiga.
Vi är bara noggranna!

Träningsläger

Under veckan som var åkte Therese, Rebecka och Sunna till Göteborg, till Bergstrands kafferosteri, som är vår partner i det här projektet.
De fick besöka rosteriet och se hela processen i hur man gör riktigt bra kaffe.
Det var väldigt intressant!
Och doften…!!

Nu finslipar de tekniken – kolla in filmklippet på Rebeckas drake på facebook! –
och laddar järnet.

Förresten.

Ismaskinen fungerar utmärkt.
Så vi löser problemet med varm läsk också!

Dela med dig ...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0