Le Pré des Suves – Månadens vin Augusti

I Rhone finnes en samling byar, som samlas under den lite större appellationen* Côte du Rhône Village och härifrån kommer vinet Le Pre des Suves
Vinet är gjort på tre sorters druvor; Grenache, Syrah och Carignan, och vinstockarna är 35-60 år gamla. Vinstockar är som äppelträd: Yngre stockar ger mer frukt än äldre, men äldre stockar ger bättre frukt än yngre, så de här vinstockarna är man lite rädd om. De här är bra!

Rhône är en varm del av Frankrike, och det märks på både naturen och vinet som kommer härifrån. Jorden är torr och grusig, och Mistralvinden sveper över vingårdarna. Druvorna blir riktigt solstinna. Ibland är torka ett problem.

Druvorna plockas för hand, och pressas, var sort för sig. De jäser 20-25 dagar i temperaturkontrollerade ståltankar. Det är bra – vin som jäser för fort (för att det är för varmt) förlorar ofta i kvalité. Syrah-vinet får ligga på ekfat 4-6 månader, för att sedan blandas med de andra druvornas vin. Därefter lagras vinet ytterligare innan det buteljeras.

Vinet är blårött till färgen, det är alltså ganska ungt. Det har en kryddig och stor doft, där man känner mörka bär och kryddor som lagerblad och timjan. Det doftar ”varmt”, alltså, man nästan känner hur solmoget det är.
Väl i munnen känner man björnbär, mörka plommon, svartpeppar, och en tydlig ton av lakrits. Eftersmaken är härlig!

* En appellation är en sammanslutning av vinodlare. Avgränsningen är geografisk, och man kommer överens om lägstanivåer i kvalitet, t.ex. vilka druvsorter som får användas i ett vin, eller hur stort skördeuttaget får vara, för att ett vin ska få bära appellationens namn. Kända appellationsnamn i Rhône är t.ex. Chateauneuf-du-pape, Tavel och Gigondas

Le Prè des Suves

Le Prè des Suves

Dela med dig ...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin