Månadens vin – April

Chateau Smith

Cabernet Sauvignon är en av världens mest odlade druvor.
Det är lätt att förstå varför:
Den ger bra skördar, gällande både kvalité och storlek på skördar, och den är ganska lätt att göra bra vin på. Den har relativt små druvor med tjocka skal, vilket ger viner med mycket smak, hög syra och mycket tanniner. Syra och tanniner är en viktig faktor om man vill göra kvalitetsviner som inte bara tål att lagras, utan som också utvecklas väl under lagringen.

Den är dessutom relativt lättodlad, och anpassar sig bra till olika typ av jordar. Så länge den står hyggligt soligt och varmt trivs den fint. I Bordeaux blandas den alltid med andra druvsorter: man kallar det helt enkelt ”Bordeaux blend” men utanför Frankrike är det också vanligt att göra rena cabernet sauvignon-viner.
I Italien odlas den framför allt i Toscana, men det odlas också massor av bra Cabernet Sauvignon i Coonawarra-distriktet i Australien och i Maipo i Chile.

Sen har vi det här stora landet i väster, med sina stora vinodlingar i Kalifornien, Oregon och Washington State. Det är där vi hämtat det här vinet.
Columbia Valley i Washington state, på gränsen till Oregon. Regniga Seattle ligger väster om bergskedjan The Cascades, och här, öster om bergen är klimatet betydligt torrare, och här görs några av USAs bästa viner.

Chateau Smith

Chateau Smith

90 % av druvorna till vinet är Cabernet Sauvignon, och det känns när man både doftar på, och smakar på det. Resterande druvor har man använt för att ”krydda” vinet: 5% Petit Verdot, 4% Merlot, 1% Malbec
Typiskt för Cab S är en doft av svarta vinbär, man känner också ofta en grön ton, en lite ”gräsig” känsla.
Det hittar vi här. Det här är ett komplext vin med många nyanser: svarta vinbär, björnbär och riktigt mogna hallon. En annan typisk cabernet-doft är cederträ och det kan man också hitta här. Tänk på doften du känner när du vässar en blyertspenna!
Vinet är fruktigt och har påtagliga men väluppfostrade tanniner. Det har en ordentlig syra, vilket är nödvändigt för att balansera den stora fruktigheten. (Vi gillar vin, inte svartvinbärssaft!)
Kvar i munnen dröjer sig sedan en behaglig eftersmak, och här känner man att det här vinet fått ligga på fat länge.

När vi läser på så ser vi: Jo, nästan två år på ekfat.

Det kan hända att vinet är lite lite grumligt. Det beror på att man inte filtrerat det. Man filtrerar vin för att få helt klara viner, men när man filtrerar vin, försvinner också en del smakämnen. Här finns allt kvar.
Vinet är också gjort utan tillsatt jäst. De jästsporer som finns naturligt i luften, på druvornas skal, är tillräckligt många och pigga för att sätta igång jäsningen.

Namnet förborgar.
Det är ett av Charles Smith viner och han gillar att göra så här: Viner som är fullproppade med doft och smak. Mättade och kraftiga. Viner med lite hår på bröstet, och ibland kan hans viner bli väl uppkäftiga.
Inte här.
Här har vi en perfekt balans av framfusighet och eftertanke.

Dela med dig ...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin