Månadens vin – Februari

Terres Chaudes

I Loire odlas mycket av druvan  Cabernet Franc. Ja, den är lik Cabernet Sauvignon, men ändå långt i från samma. Tonerna av svarta vinbär och ibland hallon har de gemensamt, men Cabernet Franc har en tydlig vegetativ karaktär, som särskiljer det från Cabernet Sauvignon-viner. I viner på den här druvan  känner man till exempel ofta en doft av grön paprika eller nyklippt gräs.

Från Saumur-Champigny i Loiredalen har vi hämtat det här vinet. Det är ett utmärkt exempel på ett typiskt ”Cab Franc”- vin.

Karta över Loiredalen, Frankrike

Loiredalen, Frankrike

Druvorna är handplockade, och enbart de bästa druvorna används till det här vinet. Sedan pressas druvorna lätt, och skalen får ligga kvar i musten för att ge smak och färg till vinet under några dagar, varpå det sedan får jäsa i öppna tankar. För nästa jäsning, den malolaktiska jästningen, tappas vinet över på ekfat, där det får ligga på sin jästfällning i ungefär ett år.

Vinet har fått ligga till sig några år, och det vinner den här typen av vin alltid på!

Vinmakaren, Thierry Germain, tog över Domaine des Roches Neuves, en av de bästa egendomarna i området, 1993. Han har sedan dess ställt om vingården så att den i dag är helt ekologisk. Det hårda arbetet har givit gott resultat, och han utnämndes 2011 till Årets Vinmakare av den ansedda franska vintidningen La Revue du Vin de France.

Terres Chaudes, ett av våra viner från Loire.

Terres Chaudes, ett av våra viner från Loire.

Vinet serverar vi en trappa ner, i vår vinbar!

Välkommen

Dela med dig ...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin