Några kannor lutendrank, kanske?

29 november, 2016
”Iagh beder eder, mina wäner båda,
I wilia fölia migh hem till sin
På en kanna glödgat wyn. ”
Vanan att värma och krydda vin var knappast ny, när det här skrevs, men det är första gången glögg omnämns i svensk text. Det är för övrigt en psalmvers, från början av sextonhundratalet, och det är Kung Salomo som har lite glöggmingel hemmavid.

Då hade man inte riktigt utvecklat bag-in-boxen än, i stället köpte man vin på fat. Ganska stora fat: betydligt större än tre liter. Så när man öppnade fatet så började vinet åldras, oxidera, och det går ganska fort för vin att oxidera. Det vet alla som glömt en flaska rödvin i kylskåpet någon vecka. Det är inte lika gott längre. (Om det inte är vacumförseglat!)

Alltså var vin något som ofta inte var så där jättegott. Så då trollar man med knäna.
Värmer på det, smälter honung i det, låter kryddor ligga med och dra… Har man dessutom lite klen centralvärme, som man kan antas ha haft på sextonhundratalet, värmde alkoholen nog också gott.
Dessutom var man övertygad om kryddornas hälsobringande egenskaper. Kan det vara därför Erik XIV var så förtjust i ”Lutendrank”, en variant på det som sedan kallades ’glödgat vin’?
Lutendrank var en blandning mellan vin, mjölk (!) och olika kryddor.
Nu vet vi hur det gick för Erik XVI, kanske är det därför vi inte längre häller mjölk i vinet?

Under artonhundratalet började vi prata om ”glögg” och då utvecklades vanan att dricka den ungefär som vi gör idag.
Däremot var proceduren att söta den betydligt mer spektakulär.
Det är inte utan att man blir lite sugen att prova…
Man lade bitar av toppsocker på ett galler över glögg-grytan. Sedan satte man fyr på glöggen. Den bör alltså vara hyggligt spetsad, kan man anta. Den brinnande alkoholen smälter sockret som droppar ner i brygden.
Onekligen tjusigt, men kanske mindre praktiskt.

Idag dricker vi glögg som aldrig förr. Under några få månader dricker vi nästan tre miljoner liter vinglögg, och vi experimenterar vilt med olika kryddningar och smakvarianter.

Kom gärna in och testa – vi erbjuder en trevlig liten glöggprovning; fyra olika sorters glögg, några pepparkakor och stunds paus från julstress för glada 150 kr.

Fyra olika sorters glögg

Glöggprovning Under Kastanjen

Dela med dig ...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0