St Julian-priset

Förra året den här tiden bet vi på naglarna. Vi var nominerade till St Julian-priset, Stockholm Stads utmärkelse där man uppmärksammar företag och organisationer som jobbar aktivt med tillgänglighet.
Det är något att vara stolt över!
Det gick sedan, välförtjänt, till Statens Fastighetsverk som har ett bra och genomtänkt program för att tillgängliggöra byggnader, där man inte får bygga om hur som helst.

Men vi var malliga ändå. Vi var nominerade! Enda restaurangen i Stockholm som var det!

Men vi blev lite taggade och nomineringen fick oss att satsa på att bli ännu mer tillgängliga.
Till exempel fick det oss att ansöka om en lite lite större uteservering. Tro oss, varje centimeter är en strid.
När vi fick bygga den lite lite bredare, blev det möjligt för personer med rullstol eller rollator att ta sig upp på den, också manövrera fram till ett ledigt bord. Hurra!

Och vet ni vad.
Vi har blivit nominerade IGEN!

Men. Bland andra så har Scandic hotell har också blivit nominerade, och eftersom de inte bara har Dixi utan också ett mycket genomtänkt och ambitiöst program för att höja tillgänglighet (De har bra koll på glutenfritt!) kommer vi nog  inte att vinna.

Men ändå.
Vi är nominerade! Enda restaruangen i Stockholm som är det!
Och för andra året i rad!

Så nu satsar vi vidare.
Men vi byter fokus lite.

Alla funktionshinder syns inte.
Nu satsar vi på att bli bättre på att bemöta funktionshinder som inte syns.
Neuropsykiatriska funktionshinder syns inte. Inte hörselskador eller epilepsi heller.

Vår musikfria undervåning är uppskattad, så vi fortsätter att ha det lite lugnare en trappa ner.
Det underlättar för många, framförallt människor med olika typer av hörselskador, men också människor med t.ex ADHD och Autism.
Många av dem lider av ”intrycksallergi”.  Det innebär att man inte riktigt kan sortera bland intryck, utan ser och hör allt som händer i ett rum. Då blir det svårt att koncentrera sig. Dessutom blir man väldigt trött av att hela tiden anstränga sig för att INTE reagera på allt som händer runtomkring en.

Så vi tänker öva på lyhördhet och flexibilitet.
Berätta om vi kan hjälpa dig eller ditt barn.
Vi rynkar inte på näsan om du låter ditt barn sitta och spela eller titta på film på iPaden medan ni äter. (Vi har wifi!)
Säg till om du inte vill ha någon sås, som kladdar ner maten eller om potatis är en absolut omöjlighet.
Leksaker? Jo, vi har lite leksaker för de riktigt små barnen, men ta med lite lego, så lånar vi ut en bricka att bygga på!
Finns det fler sätt för oss att underlätta på?

På söndag tillkännages det vem som får StJulian-priset 2017.
Vi kommer vara på plats på kulturhuset, för man vet ju aldrig…
Kanske kanske får vi det!

Guldaxet 2017

Vi har, sedan vi öppnade restaurangen, haft visionen: ALLA ska kunna känna sig välkomna här, att även den med celiaki ska inkluderas och ha flera alternativ att välja på.
Just det är man,  som födoämnesallergiker, ofta inte bortskämd med.

Det handlar om kunskap och säkerhetstänkande.
Vi vet hur sjuk den med celiaki kan bli, om man slarvar i hanteringen i kök eller bageri.
Vi tänker aldrig: ”Men det var ju bara ett par smulor..?”
Vi jobbar mycket med att skapa säkra rutiner för att risken att det ska bli fel ska vara så liten som möjligt.

Därför är vi jätteglada över att Celiakiföreningen i Stockholm valt att ge oss Guldaxet 2017.

Therese Larsson mottar Guldaxet 2017 av Iréne Jonson, representant för Celiakiföreningen i Stockholms län
Irene Jonson, från Celiakiföreningen i Stockholms län överlämnar Guldaxet 2017 till Therese Larsson, Under Kastanjen. Foto: Virginia Küst 

Vårt expertområde är glutenfri matlagning och bageri.
På vår meny är i princip allt glutenfritt – eller kan anpassas för att bli det.
Det mesta är också laktosfritt.

Vi försöker att erbjuda mat och godsaker för alla, men vi kan inte utesluta allt ur allt.
Det som är ett bra alternativ för en person är omöjligt för en annan.
Vårt fokus är glutenfritt och så ser vårt dagliga sortiment ut. Alla tårtor vi bakar och levererar är gluten- och laktosfria, men på beställning gör vi gärna t. ex tårtor som är fria från ägg eller mjölkprotein eller helt utifrån vilka ämnen som gör just dig eller ditt barn sjuk.

Välkommen!

Bra karma

Det här med att slänga mat.
Att slänga mat är som krita på griffeltavla. Som ett illa stämt piano. Som en tvestjärt som plötsligt ramlar på en.
GAAAH! VI VILL INTE!!

Vi inventerar kylar och frysar, passar noga att överblivna stumpar, snuttar och felleveranser kommer till nytta. Vi ändrar om i menyer, vi trollar med knäna och ganska duktiga på det har vi blivit. Oftast blir det gott istället för sopor.
Men hur många luncher ska vi göra idag? Hur många kommer just idag?
DET är inte alltid lätt att veta. Ibland tar dagens lunch slut. (Det betyder ju inte att någon får gå hungrig – vi har ju köttbullar och soppor och mackor och… och … och bullar…!)

Ibland har vi några portioner över. För lite för att vara något att sälja nästa dag.
Men man slänger inte mat.
Det gör för ont i själen. Det går åt sjuttioarton liter vatten för att producera ett kilo nötkött. Massor av diesel. Allt det vi köper, transporteras hit till Brända Tomten i Gamla Stan.
Varje gnutta som hamnar i soppåsen är mer än förlorade pengar.
Det är förstörda resurser, förstört arbete, meningslösa transporter.

Så därför hoppas vi att ni kommer gilla Karma lika mycket som vi!
Karma handlar om att rädda mat. Restauranger, bland annat vi, säljer mat som annars skulle slängas, till ett rabatterat pris. Du köper och betalar via en app, och kommer och hämtar maträtten, som vi packat så att du kan ta den med dig.

Så skynda dig, Ladda ner appen, var med och rädda mat!

 

Karma

Om kärlek, gäster och tillit.

Vi har världens bästa gäster.
Vi har sagt det förut, och vi säger det igen.
Gång på gång blir vi påminda om det, och vi är bortskämda, för så har det varit länge. Väldigt länge.

Första sommaren då vi nyss hade öppnat så hade vi ingen kortläsare. Kontant betalning gällde. Swish var inte uppfunnet, och inte iZettle heller. Då var en kortläsare ett dyrt sätt att ta betalt på och vi drog oss lite för kostnaden.

Visst ställde det till bekymmer ibland, för man har inte alltid kontanter på sig.
Men det löste sig alltid.

”Det finns en bankomat nere på Västerlånggatan. Ät i lugn och ro, och så hämtar ni pengar och betalar sedan.”

EN gång kom gästen inte tillbaka för att betala notan.
EN enda gång.
Alla andra tog den lilla promenaden åter upp till vårt torg för att betala för sig. Trots att alla möjligheter till springnota fanns.
Så vi vet.

Vi har världens bästa gäster.

Nu behöver vi er hjälp.
Vi har haft en stöld på undervåningen.
En tavla har försvunnit.

Har någon av våra gäster en bättre bild på den, än den här?

Tavla föreställande färgstark abstrakt konst

Stolar står uppställda, med polisens avspärrningsband kring platsen där tavlan hängde

Polisen har spärrat av platsen där tavlan hängde.

Sofie – en särdeles ovanlig kvinna

veckan som gått har vi alla sett och hört om #metoo.

I samband med internationella kvinnodagen 8 mars, uppmärksammade vi Sofie Sager, som var en enastående ung kvinna som levde i Stockholm på 1850-talet. Hon, liksom så många andra, råkade riktigt illa ut.
Men.
Hon sa ifrån. Hon väckte talan.

Sofie Sager är den första svenska kvinnan som mötte sin förövare i en rättegång, och hon vann – i den mån en sån historia kan vinnas. 

Historien är värd att höras.
Livet då var väldigt mycket annorlunda mot hur livet är nu.
Men ändå, på många sätt, alltför likt.

Nu är vi jätteglada över att hon själv, med viss hjälp av skådespelaren Eva Kartus, kommer till Under Kastanjen, och berättar sin historia.

16 november,  kl. 18.30

Biljetter, som kostar 100 kr/st  bokar man via e-post  och i biljettpriset ingår lite tilltugg i form av en osttallrik.

Sofie Sager - en ovanligt modig människa.

Sofie Sager – en ovanligt modig människa.

Julbord Under Kastanjen

I december månad dukar vi upp ett traditionellt, men lite mindre, julbord.
Självklart finns det vanliga där: skinka, köttbullar, olika sorters korvar, kallskuret, janssons frestelse, laxar, sillar, sallader och sist men inte minst, självklart ett dessertbord.

Allt är glutenfritt, och det mesta laktosfritt.

Öl och vin serverar vi för den som vill ha, och vi är stolta över vår helt egna snaps!

Pris: 465kr för stora, 295kr för små!

Julbordet serveras kvällstid torsdagar, fredagar och lördagar under december månad, med undantag för sista veckan före jul: Då dukar vi upp hela veckan, redan vid lunch.

Boka här!

Vill du boka in ett större sällskap, så kontakta oss, så hjälper vi dig.

Julbord Under Kastanjen

Julbord Under Kastanjen

Varmt välkomna!

Honung, råsocker, strösocker och muscovadosocker

Socker, raffinerat socker och …annat socker.

Socker.
Helt vanligt socker, bara.

Men har du provat och jämfört någon gång? Hur smakar muscovadosocker jämfört med vanligt strösocker? Vilken sort socker använder du helst om du ska göra en glaze till revbensspjällen? Varför?

Honung, råsocker, strösocker och muscovadosocker

Honung, råsocker, strösocker och muscovadosocker

Om man tänker så, så är det ju inte speciellt konstigt att vi blir nyfiken på vad ”ett glas rött” betyder för dig? Vad tycker du om?

Om man tittar på vad systembolaget säljer, så gillar vi svenskar sockerrika och fruktiga viner från Italien, och viner som imiterar sockerrika och fruktiga viner från Italien.

Så går du på restaurang och beställer in ett vin från Italien.
Vinkyparen pratar på, och du säger: ”Det blir säkert bra…”
När du har det i glaset blir du förvånad.
Du läser på flaskan. Det står något om Barbera och Piemonte, och du känner inte alls igen dig. Vad hände? Vad är det här?

Du lärde dig något nytt.
Du klev utanför stigen du brukar gå på, och fick något nytt och annorlunda i glaset. 

Vinprovning

Vinprovning

Vi håller regelbundet vinprovningar.
Vi gillar att berätta om vin,
Vi tycker att det är kul när du blir nyfiken på varför det du dricker smakar som det gör.

Vi har några ”färdiga” vinprovningar, men oftast skräddarsyr vi vinprovningar utifrån vad du är nyfiken på.
(Kan man känna skillnad på riesling från Australien och riesling från Tyskland? Kom så kollar vi! )
(Jag har hört att de gör mousserande vin i England, är det sant? Är den lika god som champagne? Kom så kollar vi!) 

Och nej. Det är varken speciellt krångligt, eller väldigt dyrt, och det räcker att ni är två personer som vill komma.

Så.

Vad vill du ha i ditt glas i kväll?
Varför just det?

30 000 stordåd!

På lördag 2 september är det äntligen dags för tjejmilen, en härlig löpupplevelse för både de som går, lufsar, lunkar, joggar, springer och löper.  Längs med banan står vi och hejar, här och där står en mässingsorkester och spelar,  eller en barbershopkör, eller något annat överraskande.

Denna lördag öppnar vi redan åtta, för frukost är en bra grej, om man ska utföra stordåd!

Lycka till, alla ni som ska springa!

Hoppas att det blir precis lika trevligt och kul som vanligt!

Tjejmilen (pressbild från tjejmilen.se)

Tjejmilen (pressbild från tjejmilen.se)

Uisce Beatha

Uisce Beatha är gaeliska och betyder ”Livets vatten”, och har, av engelskan, barbariserats (ha!) till ett mer lättuttalat ”Whisky”.
Den som vill höra hur det uttalas på gaeliska, kan lyssna här!

Det här med whisky blev något av en nörd-sport innan microbryggerierna kom och erbjöd nya utmaningar för öl- och whiskyfolket.
Snabbt blev det tydligt vad som var ”fint”: Skotsk single-malt, ju rökigare desto bättre.
Helst skulle den smaka lite som att stå och tugga på en sadel doppad i tjära.

Däremot är det lite oklart vad som är ”ful” whisky?
Snobbarna runt mig hävdade att man inte alls kan dricka ”blended” whisky, och att den måste vara från Skottland. Eller möjligtvis Irland. Men bara kanske.
Och som sagt. Ju rökigare desto bättre.
Is? Används bara av barbarer.

Whisky

Man kan fundera över det här med vad som är ”fult”?
Vad är ”bra kvalité”, och är whisky av bra kvalité alltid god?

För några år sedan skakades whisky-nörd-världen om en smula.
Årligen publiceras en ”whiskey-bibel” och nu toppades den helt plötsligt av whisky från … Japan!
Nördarna i min omgivning var chockade.
Mycket skeptiska.

Vi andra hittade nya favoriter.

För det är inte konstigare än så.
Gillar du det, är det bra.
Gillar du det inte, så prova något annat!
Skillnaden mellan en rökig Laphroaigh och en smörkola-len Auchentoshan är oändlig (och då har vi inte pratat om bourbon än!) , så att säga att Whisky inte är din grej, när du bara provat just Laphroaig är som att säga att du inte gillar frukt bara för att du inte tycker om banan.
Och vill du vara lokalpatriot, så är det lätt att vara stolt över whiskeyn från Mackmyra!

Det här med isen då?
Is kyler, och lenar smaken lite, om man tycker att den är lite rivig.
Vill man lyfta fram smaken istället har man i lite lite vatten.
Åter igen, en smaksak, både din, och whiskeyns.

Ps.

Tycker du att stavningen på ”whisky” är svajig?

Så här är det: Whisky från Skottland stavas ”whisky”.
Annars stavas drycken  ”whiskey”.
Glasklart!

Om det riktigt viktiga: trygghet, förändring och kaffets varande.

Hej igen!

Nu var det en stund sedan!
Sommaren har kommit, men ännu inte gått.
Vi har många sköna augustikvällar kvar, med rosé på uteserveringen, och när kylan börjar komma krypande tar vi bara fram en filt, toppar irish cofféen med nyvispad grädde, och fortsätter att njuta.

Prata och resonera.
En kväll satt vi och surrade om det här med trygghet och/eller utveckling.
Det är lätt att bli lite bekväm.
Göra det som man vet fungerar.
Ta en kopp kaffe, och slå sig lite till ro.

Härligt. Men livsfarligt. För då slutar man att utvecklas.
Visst. Att vila är viktigt, men sen behöver man se sig omkring.
Lyfta blicken, tänka till. Hur blir vi ännu bättre?
Vad är viktigt för oss?

Våra nya fina kaffekoppar

Våra nya fina kaffekoppar

Kaffe.
Vad vore vi utan vårt kaffe?
Kaffe är viktigt. (Herregud. Vi är i Sverige: Kaffe är LIV)

Så i sommar har vi gjort något mycket mycket spännande.
Vi har inte bara bytt ut vårt kaffeporslin.
Vi har bytt ut vårt kaffe.

Inte för att vi var missnöjda på något sätt, för vi har alltid varit stolta över vårt goda kaffe.
Där kompromissar vi aldrig.
Hos oss kommer du aldrig dricka industrikaffe, som bryggdes någon gång i morse, och varmhållits sedan dess.

Men så råkade vi hitta ett kaffe vi gillade ÄNNU MER än vårt eget..!?

Hjälp!
Vad gör man då?
Jo. Man tar ett djupt andetag, lämnar det bekväma och trygga, och byter.

Våra nya fina latteglas

Våra nya fina latteglas – med helt nytt innehåll!

Bergstrands kaffe är lite av en västkustsk (!!) hemlighet.
Du kan inte dricka deras kaffe på så väldigt många ställen i Stockholm.
Det är ett litet lokalt rosteri, ett familjeföretag, som rostat kaffe i en hiskelig massa år.
Man är uppfyllda av en vilja att göra världens bästa kaffe – men inte självklart sälja mest kaffe i världen.
Kaffet är småskaligt odlat:  man har ett långtgående samarbete med ”sina” kaffebönder, och det är (självklart!) både krav- och rättvisemärkt.
Sånt gillar vi.
Och som sagt, det är rysligt gott.

Vi hoppas att du gillar det lika mycket som vi gör!