Mellan helgon, oroliga själar och monster.

Det mörknar.
I mörkret ruvar det vi inte känner till.
Det vi är rädda för.

När man frågar människor om deras största rädslor så ligger några saker i topp.
Det handlar om den egna döden, eller att de vi älskar mest, dör i från oss.
Det handlar om ensamhet; att inte vara älskad, inte vara viktig.

Vi lever i en tid som på många sätt är både komplex och skrämmande.
Ur det perspektivet är det kanske inte så konstigt att en – för oss i Sverige- så ny tradition som Halloween, snabbt fått fäste.
För vem älskar inte att fantisera om demoner, vampyrer, spöken och zombies?
Vi, i vårt industrialiserade och sekulariserade liv, lever långt från döden. Konfronteras sällan med den.
Det gör den än mer skrämmande.

Så vi leker med våra rädslor, och det är något i grunden mycket sunt.

En av våra pumpor lyser utanför Under Kastanjen i oktobermörkret

Traditionen med halloween är keltisk, för-kristen. Man firade Samhain, den helg som markerade skördesäsongens slut. Man karvade ur rovor, och satte ljus i. Man trodde att de dödas själar kunde återvända till jorden under natten till halloween.
Traditionen följde med de tusentals irländare som emigrerade till USA under svältåren vid 1800-talets mitt, och traditionen frodades, för att sedan komma till oss under andra halvan av 1990-talet.  Längre än så har vi inte trick’or’treatat.

Här i Sverige har vi därmed tre helgdagar att fira, nästan samtidigt.
Det blev, kort sagt, lite rörigt.
Redan innan halloween kom firade vi Alla helgons dag och alla själars dag.

Alla helgons dag är en rationalisering, eftersom inte alla helgon har en egen dag. Det finns lite för många helgon och martyrer, eller möjligtvis, lite för få dagar på året. Alla helgons dag är helt enkelt ett uppsamlingsheat för de helgon som inte fått en egen dag.
Alla helgons dag firar vi den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november. Alltid en lördag.

Alla själars dag är dagen då vi minns de vi saknar. De som vi älskar, men som inte längre finns med oss.
Vi tänder ljus, vi smyckar våra käras gravar.
Alla själars dag firar vi den söndag som infaller mellan 31 oktober och 6 november.

Halloween firas 31 oktober, oavsett vilken veckodag det är.

Så, trick’or’treat-ande ska ske 31 oktober.
Men det är ju mer praktiskt att kalasa när det är helg, och vi är inte de som dömer!
Kommer du uppklädd i spindelväv, med blodet rinnande ur ögonen och en kniv stickande ut genom bröstkorgen bjuder vi på en kaka till kaffet, även om det inte är den 31 oktober!

Rosa Bandet Under Kastanjen

Oktober är här och med det vår årliga rosa-bandet-kaka.
Som vanligt donerar vi tre kronor per såld kaka, och låt oss vara ärliga: det blir inga hundratusentals kronor, men alla bäckar små!
Tillsammans gör det skillnad ändå!
Forskningen går framåt och nu överlever åtta av tio som får bröstcancer!

Men ändå är det en vanlig sjukdom. En av nio kvinnor drabbas.
Mammor, mormödrar, farmödrar, systrar, vänner, döttrar.

Bäst är prognosen om man hittar eländet så tidigt som möjligt. Det är hoppfullt, men samtidigt... Det här är en av våra största rädslor. Ordet Cancer är så förknippat med lidande och död att vi inte orkar att tänka på det.  Många av oss vet att vi borde känna igenom brösten, när man ändå står i duschen och tvålar in sig, men tänk om man faktiskt skulle känna något konstigt..? Så många av oss låter bli.  Och många av oss är dåliga på att faktiskt ta oss tid att gå på mammografin när kallelsen kommer.  Det är så lätt att just det krockar med något som känns viktigare.  Mod. Mod är bra. Mod och forskning räddar liv. Och vet ni. Det är lag på att man får riktigt finfika när man varit på mammografi.  Champagne, praliner, bakelser och biskvier.

Vår RosaBandet-kaka. 3 kr per såld bit skänker vi till Cancerfonden.

Bäst är prognosen om man hittar eländet så tidigt som möjligt.
Det är hoppfullt, men samtidigt…

Det här är en av våra största rädslor.
Ordet Cancer är så förknippat med lidande och död att vi inte orkar att tänka på det.

Många av oss vet att vi borde känna igenom brösten, när man ändå står i duschen och tvålar in sig, men tänk om man faktiskt skulle känna något konstigt..?

Så många av oss låter bli.

Och många av oss är dåliga på att faktiskt ta oss tid att gå på mammografin när kallelsen kommer.
Det är så lätt att just det krockar med något som känns viktigare.

Mod. Mod är bra. Mod och forskning räddar liv.

Och vet ni.
Det är lag på att man får riktigt finfika när man varit på mammografi.
Champagne, praliner, bakelser och biskvier.

Minst.

mazarin-1

Fullspikat!

Konserten med Magnus Lindberg är slutsåld!

Konserten med Magnus Lindberg är slutsåld!

 

På Att-Göra-listan!

Hösten går fort och rätt som det är så är kalendern alldeles nerklottrad och att-göra-listan en mardröm, och vips är det december.
Därför har vi redan öppnat bokningen av årets Julbord.
Vill du göra en bokning för en större grupp, eller om det är viktigt att du och dina vänner får komma ett speciellt datum är det inte för tidigt att göra din bokning.

Så där! Klicka här så  slipper du få ont i magen i november för att du  glömt boka julbord för kollegorna!

Kom ihåg: Boka julbord! Läs hela

Gammal är äldst.

1976 släppte Magnus Lindberg sin första skiva.
Det är respektingivande.
Den följdes av en lång rad rockiga album med sång på svenska.
Det stora genombrottet kom med Grymlings, en konstellation av några av Sveriges mest kända rockstjärnor i sin generation: Michael Rickfors, Pugh Rogefeldt,  Mats Ronander och Göran Lagerberg men soloskivorna har fortsatt att komma.
Lite nu och då. Alltid med en ton av folkrock.

Nu har en ny skiva kommit.

I DN skriver Po Tidholm honom så här:

 ”Lindberg är känsligare än Lundell, kärvare än Eldkvarn, rakare än Magnell, en duktig låtskrivare med hjärtat på rockärmen”

Magnus Lindberg spelar på Under Kastanjen!  Välkommen!

Magnus Lindberg spelar på Under Kastanjen!

Vi är jätteglada över att Magnus kommer och spelar hos oss.

Biljett bokar du här

Om rätten att få äta en räkmacka i skuggan av ett träd

Det är en välsignelse med en uteservering på Stockholms vackraste torg.
Det är härligt att sitta i skuggan under kastanjen. Att se solen sila ner genom lövverket.
Se sitta och se människor passera, kanske med en bok i handen, eller en vän intill.

Men tyvärr är uteserveringen inte är så tillgänglig som vi önskar att den ska vara.
Den är för smal för gäster som behöver mer svängrum för att manövrera. Gäster som kanske sitter i rullstol eller använder rollator. Gäster som har en servicehund med sig.
Vi är förtvivlade över det här. Vi vill att alla gäster ska ha samma förutsättningar att nå hela restaurangen. Oavsett om man har en funktionsnedsättning eller inte.
Det ska inte spela någon roll.
Nu är det inte så, och vi kan inte göra något åt det här.
Den yta vi använder, är den yta vi fått tillstånd att använda

Det är ett beslut som inte går att överklaga.

Vi tycker att det här är oacceptabelt.
Därför har vi anmält vår uteservering som diskriminerande, hos Diskrimineringsombudsmannen

Vi hoppas att vi kommer kunna erbjuda alla samma möjlighet att sitta ute i skuggan under Kastanjens grenar snart.

Påsk Under Kastanjen

Vi unnar oss lite sovmorgon under påsken, men i övrigt har vi öppet som vanligt.

Helgens öppettider:

Långfredag: 9 – 23
Påskafton: 9-23
Påskdagen: 9-21
Annandag påsk: 9-23

Välkommen!

P.S. Som vanligt bjuder vi små och stora påskkärringar och påskgubbar på en kaka!

Påsk Under Kastanjen

Påsk Under Kastanjen

Stjärnjakt!

Så här års rekryterar vi sommarpersonal.
Vi behöver nya stjärnor som hjälper oss att göra Under Kastanjen till den fantastiska plats det är!

Jocke och Augusta, två av våra tidigare stjärnor. Nu har de flugit ut i världen. Augusta sjunger opera i Tyskland, medan Jocke jobbar med film i San Fransico. Vi saknar dem, men önskar dem all lycka!  Nu kanske du tar deras plats hos oss?

Jocke och Augusta, två av våra tidigare stjärnor. Nu har de flugit ut i världen. Augusta sjunger opera i Tyskland, medan Jocke jobbar med film i San Francisco. Vi saknar dem, men önskar dem all lycka!  Nu kanske du tar deras plats hos oss?

Vi behöver både lite mer erfaren serveringspersonal, som kan jobba dag och/eller kväll, och vi behöver skolungdomar som jobbar som ”runners”, som hjälper serveringspersonalen. (Man ska ha fyll 14 år)

Det finns möjlighet att jobba både heltid och deltid – många av de som jobbar hos oss, pluggar på universitetet samtidigt, och någon eller några av tjänsterna kommer att kunna fortsätta in under hösten.

För att du ska vara aktuell behöver man kunna jobba ganska mycket under sommaren, åtminstone fem veckor, gärna mer.

Det är jättebra om man kan fler språk än svenska och engelska, eftersom vi har många utländska gäster under sommaren och hösten.
Man behöver tycka om högt tempo, och vara flexibel och ansvarstagande,  och framförallt  orka vara trevlig mot våra gäster även om det kan vara stressigt ibland.

Kom och ha kul med oss i sommar!

Skicka ett mail med en cv och ett personligt brev till oss!

Under Kastanjen är med i Svenska Kaffemästerskapen!

Förlåt.

Vi beklagar.

Men läsken är inte kyld. Den får inte plats i kylen.
Den är full av mjölk…!

Torsdag – Söndag nästa vecka är det dags.
Då går svenska kaffemästerskapen av stapeln och nu hårdtränar Sunna och Rebecka.
Det betyder att det går åt mängder av mjölk och mängder av kaffe.

Faktum är att restaurangen är bemannad nästan dygnet runt nu.
Efter stängning står de där och finslipar konsten med att skumma och hälla mjölk.

En av våra läskkylar - full med mjölk

En av våra läskkylar – full med mjölk

Fånigt?
Nej. Inte det minsta.
För konsten att göra fina mönster i kaffet är bara tecknet på att kaffet är serverat på rätt sätt. Ett kvitto för dig som gäst.
Märkligt nog smakar en latte som är felaktigt upphälld – där mjölken inte fått rinna försiktigt på insidan av koppens kant –  inte alls lika gott.

Mjölken och espresson blandas på olika sätt och jag lovar, i ett blindtest märker vem som helst skillnad, för den är avsevärd!
Så hjärtat i mjölkskummet har en funktion, utöver att vara fint. Det är därför vi envisas med det, till och med när vi häller upp i en take-awaymugg, och sätter på ett lock.

Det är därför helautomatiska kaffemaskiner aldrig gör lika gott kaffe som en duktig barista.

Det här är ett hantverksyrke, där många saker påverkar slutresultatet.
Vi justerar hur vi mal kaffet flera gånger per dag, eftersom kaffet reagerar på miljön i restaurangen. Hur varmt är det? Hur hög luftfuktighet är det?
Vi provsmakar och justerar, provsmakar och justerar.
Så får du se att vi står med stoppur och termometer vid kaffemaskinen har vi inte blivit helt knasiga.
Vi är bara noggranna!

Träningsläger

Under veckan som var åkte Therese, Rebecka och Sunna till Göteborg, till Bergstrands kafferosteri, som är vår partner i det här projektet.
De fick besöka rosteriet och se hela processen i hur man gör riktigt bra kaffe.
Det var väldigt intressant!
Och doften…!!

Nu finslipar de tekniken – kolla in filmklippet på Rebeckas drake på facebook! –
och laddar järnet.

Förresten.

Ismaskinen fungerar utmärkt.
Så vi löser problemet med varm läsk också!