Värme från Rioja för kalla händer i februari

När vi i Sverige upptäckte spanska viner, så kom de från Rioja.
Vi drack massor av Rioja, och det mesta var ganska … trist ärligt talat.
Vi upptäckte vi Italien, och drack massor av Chianti, med bastkjol på, som också ärligt talat inte heller var jättekul.

Sen hände Nya Världen.
Det kom massor av riktigt prisvärda viner, och det kom också en hel del riktigt bra viner. Vi lärde oss att dricka Sauvignon Blanc från Australien, Cabernet Sauvignon och Carmenère från Chile och Shiraz från Australien.
Gamla världen: Frankrike, Italien och Spanien, fick skärpa sig.
Helt plötsligt gick det inte att sälja billigt vin för dyr peng till nordbor längre.
Man valde rätt: Att satsa på högre kvalité.

Marques de Arienzo Gran Reserva Rioja

Marques de Arienzo Gran Reserva Rioja

Vinerna som kommer från Rioja idag är riktigt trevliga.
Kvalitén är generellt hög.

Röda viner från regionen Rioja i norra Spanien får göras på druvor som Tempranillo, Garnacha och Mazuelo.
Man gör också vit Rioja på framför allt druvor som  Viura, Malvasia och Garnacha blanca.

Traditionen att lagra vinerna länge är stark, oftast lagras det minst två år.
Det finns lite olika skolor gällande hur vinet ska lagras.

Fat tillverkade av amerikansk ek har andra egenskaper än fat gjorda av fransk ek. Amerikansk ek ger vinet en, för Rioja mycket karaktäristisk, ton av vanilj.
Många väljer frank ek, och kortare lagringstid för att få ett lättare vin.

Vi har valt ut en traditionell Rioja till vår vinlista.
Den är som vi är vana vid att en riktigt bra riojavin ska vara: Kryddig karaktär, kraftig frukt och relativt låg syra. Den har en tydlig ton av röda bär som svarta vinbär och plommon. Vaniljen finns där och också lite läder.
Vinet  är gjort på 100% Tempranillo, och har lagrats 3 år på fat och 2 år på flaska.

Det här är en höjdare. Full av solvärme och lycka, och precis det man behöver en svinkall kväll i februari.

Vinprovning med mat med Vincent Arrhenius – Succé!

Den vinprovning med mat, som vi höll tillsammans med Vincent Arrhenius blev en supertrevlig kväll, och vi både lärde oss en hel del nytt, och blev duktigt överraskade.
Det blev en härlig kväll!

Nya Zeeland är ett intressant vinland, där det sortiment vi ser i Sverige domineras stort av gräsiga och fräscha Sauvignon Blancs med toner av t.ex. tomatstjälk, gräs och nässlor och en och annan sval Pinot Noir. Det beror på att klimatet på Nya Zeeland passar just sval-klimatsdruvor som Sauvignon Blanc och Pinot Noir som hand i hanske.
Men Vincent överraskade oss med några helt annorlunda viner också och personligen blev jag ordentlig förtjust i det femte vinet under provningen, en slank och elegant Syrah från Wairarapa, enligt bästa Rhône-tradition.

Vincent visar en presentation

Vincent inleder kvällen med en lättsam översikt över nya zeeländska viner

Om några veckor, 16 mars kommer Vincent tillbaka, och då står Australien på programmet.
Australien har ett helt annat klimat, och helt andra utmaningar, och det märks på vinerna.
Vi kommer få helt andra smaker i munnen; det kommer vara varm-klimatsdruvor.
Men känner vi Vincent rätt, så kommer han överraska oss igen!

Eftersom Vincent jobbat just med australiensiska och nyazeeländska viner, och rest mycket där, har han mycket att berätta!

Det finns några platser kvar på den provningen, så boka in den kvällen! Vi sätter oss till bords 18.00 och det kostar 795 kr. I det priset ingår en förrätt och en varmrätt, sex viner som vi provar och pratar om, samt kaffe och några av Under Kastanjens handgjorda praliner.

Kickoff med kick

Det här med att afterwork, kickoff och sånt.
Det är ganska trevligt. Ganska kul.
Men ibland lite svårt att få ihop det. Att hitta en tid som passar alla.

Människa iförd gasmask, med tydlig känsla av kallt krig.

Gaslarm? Ärtsoppa? Kallt krig?

Ofta försöker man boka in det en kväll efter jobbet, men det är inte alltid så lätt.  Många hämtar sina barn på fritids och dagis, och har bråttom hem. Det leder till att det gärna är samma människor som missar roligheterna. Gång på gång.
Och det är ju trist för dem.
Men det är också ett problem för arbetsgruppen:  för att de missar så mycket, inte hänger med, exkluderas.

Ett sätt att lösa det kan vara att faktiskt göra det på arbetstid.
Men det är svårt att vika en hel dag för sånt… Men en timme? En timme går! Förläng lunchen lite!

Vi samarbetar med ExitGames, som erbjuder timslånga utmaningar. Vi lovar. Pulsen höjs avsevärt, och efteråt passar det alldeles utmärkt med en lunch tillsammans!

Tillsammans får man lösa ett uppdrag. Det handlar om att utmanas lite, tänka utanför lådan, lära känna varandra lite bättre. Dessutom är det roligt, riktigt roligt.
Och att skratta tillsammans är både bra, och viktigt.

Kontakta oss, så berättar vi mer!

Semlor – en evig kärlek

Semlor.
Kan man alls tröttna på dem?
Vi gillar dem, och ni gillar dem. Det har ni visat, genom att rösta fram Under Kastanjens semla till Stans Bästa hela TVÅ år, 2014 och 2016.

Och vi får inte nog.
Nu utvecklar vi semlan.
Vi lyfter in den på den nya kvällsmenyn.

Som förrätt, då fylld med antingen skagenröra (vad kan gå fel?) eller gubbröra. Åh, så gott!

Självklart serverar vi vanliga semlor också.
Med eller utan gluten, alltid utan laktos.

Och ja, vill du, kan du få den med het mjölk i en skål.
Så klart.

P.S.

Vill du rösta i år igen, så kan du göra det i högerfältet, precis här intill –>
Tack! <3

D.S

Omstart!

Sådär! Alla lager är genomgångna, färgen har torkat där det målats om, och överallt är det nystädat och fint!
Vi gör en klassisk omstart med en ny vårmeny!

Några långlivade favoriter finns så klart kvar men en hel del nytt och spännande har vi hittat på.

Vi har hunnit testa den några kvällar nu, så där, nästan i smyg.
Många blir överraskade över vår morotsbearnaise, som man får om man beställer lammfilén (gör det, gör det!) för den är något alldeles extra, och vad ”Black Burger” innebär, förvånar också många!

Det allmänna intrycket är: ”Hurra! Så gott! ”

Och hurra, säger vi, för att byta meny är alltid spännande. Spännande som i väldigt roligt, men också spännande som i Lite läskigt. För tänk om ni inte skulle gilla det vi gillar..?

…men det verkar ni göra, så hurra hurra hurra!

Bord bokar du enklast här på hemsidan.

Välkommen!

Bra råvaror skäms inte för sig. Här får vi presentera en av våra favoriter. En vanlig, hederlig, enkel morot. Och likväl överraskar den. I en beranaise..!

Bra råvaror skäms inte för sig. Här får vi presentera en av våra favoriter. En helt vanlig morot.
Och likväl överraskar den. I en beranaise..!

Vi stänger..!

Januari.
Månaden efter jul och nyår.
Lättmjölksmånaden, för så många.
Både för att vi tagit nya tag om det där man får så lätt tag i, runt midjan, men också för många av oss får hålla i slantarna lite extra. Suga på ramarna, gallra ur skåpen.
Så gör även vi.
Nästan bokstavligt talat.

Varje år stänger vi en vecka, för att rensa i skåpen. Inventera, reparera, renovera. 
Nu är det dags igen. 
stängt!

På måndag serveras ingen morgonlatte, ingen morotssoppa, ingen ripasso.
Inte tisdag heller, faktiskt.
Men vi är här.
Vi lever om. Borrar och bankar (fast vi väntar tills huset vaknat!)
Skurar och gallrar.
Laddar om.

Lagom till fredag middag öppnar vi igen.
Du kommer känna igen dig, men… somligt kommer ha förändrats.
En hel del faktiskt.
Då tar vi fram champagneglasen igen!

Alltså:
Under Kastanjen är stängd
måndag 16/1 – torsdag 19/1, och öppnar igen
fredag 20/1 kl.18.00

Att se tillbaka och lyfta blicken

Så här års är det intressant att titta tillbaka på året som gått.

Livet är inte alltid roligt, men vi räknar våra tacksamheter, och de har ändå varit många!

Stockholms bästa semmelbagare, Roman och Jarek! Hurra!

Våra Champions!

Året började bra.  Ni röstade fram Roman och Jarek som Stockholms bästa semmelbagare!

Vi förlängde semmelsäsongen en smula, vi följer i vanliga fall traditionen att sluta med semlorna när fastan börjar, och det blev en hel del övertid i bageriet efter tillkännagivandet, men det var roliga timmar, och snart är de här igen, semlorna. Snart!

Lite längre fram under våren släppte posten frimärken över vackra platser i Gamla Stan, och … det hade ärligt talat varit märkligt om inte Brända Tomten fanns med, för det ÄR en fullständigt magisk plats! Vi är lyckligt lottade över att få ”bo” här, vid ett av Stockholms absolut vackraste torg.

Under Kastanjen som frimärke

Under Kastanjen som frimärke

Sommaren kom, och med den kom alla turister.
Glada, förväntansfulla, med flaxiga kartor och kameror. Vi pekar, förklarar, berättar och serverar. Ibland hade vi mer än fullt upp men oftast var det faktiskt bara fantastiskt roligt.
Vi minns paret från Paris som kom förbi enkom för att köpa med sig knutar, på väg ut till Arlanda. Hemma väntade barnen, som skulle få smaka.
Vi minns amerikanerna som åt hos oss sin första kväll i Stockholm, och som sedan återkom varje kväll i fyra dagar. ..

Bianca, en extra fin böna!

Bianca, en extra fin böna!

I September gillade ni Bianca.
Så mycket att ni delade inlägget om henne över 150 gånger på Facebook. (!!)
Det är vi jätteglada över.

Det är en av våra hjärtefrågor: Att alla ska vara välkomna Under Kastanjen.
Oavsett vem man är, vad man har för historia.
Så Bianca och hennes mamma är kära gäster, precis som alla andra.

Andra, lite extra kära gäster, är alla ni som passar på att köpa en Suspended Soup när ni köper lite fika eller en lunch.
Tack vare er har vi delat ut över 150 portioner mat!
Vi ställer inga frågor. Vi ifrågasätter ingen. Vi dömer ingen. Vi serverar helt enkelt en skål soppa till den som ber om det.

Under sommaren och hösten har restaurangen fyllts av fikasugna barn, med föräldrarna i släptåg, och telefon-laddsladdar i fickorna. Det jagas Pokemons i Gamla Stans gränder och det gillar vi.

Pokemonjakt i Gamla Stan

Pokemonjakt i Gamla Stan

Vi gillar att barn och vuxna leker tillsammans, upptäcker en stad tillsammans och skrattar ihop.
Vi gillar det så mycket att vi gjorde en pokemontårta, som vi har då och då sedan dess.
Pokemonkalas har vi också hunnit ha: Först pokemonjakt, sedan barnkalas med varmkorv och tårta i vårt Chambre Separée – perfekt för den som inte vill ordna kalas hemma, och som tröttnat på lekpalatsens hets.

Just vårt Chambre Separée, och hela vår undervåning har vi haft mycket glädje av under året.
Och inte bara vi.
Nio bröllop har vi hunnit ha (Hurra!! Vi älskar bröllop!) och flera av paren har till och med gift sig hos oss! <3 <3 <3
Det är så viktigt att få fira det man vill på det sätt man vill, och just det gillar vi: Att få hjälpa ett par att definiera hur de vill att dagen ska vara. Det är något mycket personligt.
Vi är jättelyckliga över alla de par som givit oss det förtroendet.

Brända Tomten - en magisk plats för Ola och Natalie

Brända Tomten – en magisk plats för fler än Ola och Natalie

Utöver bröllopen har vi firat femtioåringar, sjuttioåringar, nybakade studenter och flera nydisputerade doktorer! Vi har förberett företagsevent med olika typer av bufféer och mingel, vi har haft bokreleaser och dopkalas, och vi har också fått vara med människor i svårare stunder.
När begravningen är över är det skönt att få samlas, prata om den man saknar, och äta lite. Märkligt nog kan faktiskt det bli förvånansvärt muntra stunder.
Och så är livet. Sorg och glädje vandrar hand i hand.

Julbord Under Kastanjen

Julbord Under Kastanjen

Vi avslutade året med att ha vårt första julbord.
Förut har vi haft lite för trångt för att kunna ha en buffé uppdukad, men undervåningen har verkligen gjort skillnad. Att kunna servera både julbord och à la carte samtidigt har verkligen varit en succé – för ofta är det inte alla i ett större sällskap som vill äta julmat. Hos oss har man kunnat välja, och det har varit uppskattat! Vi har haft fullbokat många kvällar, både av större sällskap, alltifrån kollegor från samma arbetsplats, eller av någon av de guidade grupper som fått uppleva glögg, pepparkakor och julskinka under sitt besök i Sverige.
Ett verkligt uppskattat inslag på julbordet var självklart den fina snaps vi serverat, den är det Malin från Gnesta Bränneri som gör åt oss!

Citron- och dillkryddad Snaps, Under Kastanjen

Kastanjens egen snaps!

I december blev vi också nominerade till StJulian-priset.
Om vi blev stolta?
Gissa!
StJulian-priset är instiftat av Stockholms Stad, och man vill uppmärksamma verksamheter där man vill göra staden tillgängligare för alla, även de med olika typer av funktionshinder.
Och det är ju så vi tänker.
Alla är välkomna Under Kastanjen. 
Hela restaurangen är tillgänglig även för den som har hjälp av en rullstol, en rollator eller permobil, tack vare vår ramp och vår hiss. Vi har även en ramp till uteserveringen. Uteserveringen är tyvärr väldigt smal, och svår av det skälet för någon i rullstol att använda.
Men vi hoppas hoppas hoppas att vi får tillstånd att göra den lite större!
Hemsidan håller vi på att förändra så att den blir lättare att använda för den som har synhandikapp, och även möblemanget är anpassat för att underlätta för synskadade. (Vi har till exempel höga ryggstöd på stolarna, vilket gör det lättare att manövrera för den som inte ser så bra)
Men funktionshinder kan vara mycket, för olika människor, och vi fortsätter att försöka göra anpassningar för våra gäster i vardagen. För en tid sedan hade vi en familj som åt middag, och ett av barnen, med en npf-diagnos, hade möjlighet att lämna bordet utan att störa andra gäster och röra sig lite, vilket gjorde middagen till en riktig högtidsstund för hela familjen.
Dyschan under trappan är också uppskattad av uttråkade barn, som utrustade med en surfplatta, tålmodigt väntar på långpratande vuxna som kan äta hur länge som helst…

Ja, ni ser.
Tacksamheterna är många.

Så vi vinkar hejdå åt 2016 och välkomnar 2017.

Vi öppnar en champagneflaska tillsammans

Snart smäller det!

 

 

Gott Nytt År!

 

Öppettider under Jul- och nyårshelgerna

23/12                9.00 – 16.00

Julafton             Stängt
Juldagen           Stängt
Annandag Jul   9.00 – 16.00

Mellandagarna: Öppet som vanligt

Nyårsafton:     9.00 – 15.00
Nyårsdagen:   Stängt

Julstilleben med glögg och pepparkakor, halmbock och apelsin med kryddnejlikor instuckna i.

Jul Under Kastanjen

 

Gästspel Under Kastanjen: Vincent Arrhenius!

Vi är jätteglada, och stolta, över att få besök av Vincent Arrhenius under 2017.

Vincent Arrhenius, sittandes med ett glas rödvin framför sig

Vincent Arrhenius. En av Sveriges mest pålästa vinexperter. Foto: Hanna Reuterwall

Vincent ”Vinbonden” Arrhenius är en av Sveriges kunnigaste vinexperter och högst vinutbildad i Norden. Han utbildade sig i Bordeaux på 1990-talet och har haft många olika roller i vinbranschen. Vincent har bl a varit Nordenchef för den australiska vinindustrin och ansvarig för Systembolagets provningsverksamhet.
I dag är han egenföretagare och arbetar med vin på flera olika sätt. Vincent arrangerar vinresor, håller provningar, utbildar sommelierer samt arbetar som föreläsare och vinskribent. Hans första vinbok vann pris för Bästa svenska vinlitteratur och Tredje bästa vinlitteratur i världen.

Tillsammans med Vincent arrangerar vi två vinprovningar under februari och mars.

 

 

NYA ZEELAND – ett både enkelt och komplext vinland
Torsdag 16 februari 2017 kl. 18:00-ca 20:30
Nya Zeeland är det mikroskopiska landet som lyckats med konststycket att få ut sina viner i världen utan att priskriga sig in på nya marknader. Landet totaldomineras av druvsorten sauvignon blanc och det är den nässliga krusbärsfruktiga stilen som vunnit konsumenters hjärtan världen över. I dag bedrivs avancerad forskning med häpnadsväckande resultat.
Nya Zeeland är ett land jag fascineras av och gärna åker tillbaka till.

Inledningsvis berättar jag om vinlandet Nya Zeeland och vi provar totalt 6 viner, både typiska och mer oväntade. Två av vinerna provar vi till förrätten och de resterande fyra till huvudrätten. Vi avslutar middagsprovningen med kaffe och pralin.

 

AUSTRALIEN – ett litet land med stora viner
Torsdag 16 mars 2017 kl. 18:00-ca 20:30
Australien är det lilla landet med de stora vinerna, i synnerhet de gjorda på druvsorten shiraz. Det är samma druva som i Frankrike heter syrah. Den kan gå från stramt pepprig till varmt björnbärsfruktig. Den australiska stilen har blivit så hyllad att Sydafrika försöker kopiera den och vissa producenter i Sydfrankrike väljer att skriva shiraz i stället för syrah på etiketten.

Jag har en väldigt personlig relation till vinlandet Australien. Under fem år arbetade jag dagligen med australiska viner och utbildar fortfarande blivande och färdiga sommelierer i ämnet.
Inledningsvis berättar jag om vinlandet Australien och vi provar totalt 6 viner, både typiska och mer oväntade. Två av vinerna provar vi till förrätten och de resterande fyra till huvudrätten. Vi avslutar middagsprovningen med kaffe och pralin.

Datum: tors 16/2 2017 (Nya Zeeland) och tors 16/3 2017 (Australien)
Tid: Vi börjar kl. 18 (och vi räknar med att vara klara ca kl. 20:30)
Ingår
• Föredrag.
• Provning av 6 olika viner.
• Förrätt, huvudrätt och kaffe/te+pralin.
• Faktablad om provningens tema.
Pris: 795 kr/tillfälle eller 1 395 kr för båda provningarna.

Boka genom att maila!

Välkommen in!

…men du får komma via groventrén, där vi tar alla våra leveranser. Ok?

Nej.
Det är faktiskt inte ok.
Det håller vi med Statens Fastighetsverk om. De har drivit ett projekt som heter Värdig Entré, där man jobbar fram lösningar för att just funktionshindrade ska kunna komma in genom samma entré som alla andra, något som ofta är lite extra knepigt när fastigheter är gamla och kulturhistoriskt känsliga. När Hotell Skeppsholmen byggdes om använde man kunskaperna och erfarenheterna från projektet och för det belönades man i lördags med StJulian-priset.

Pristagare i andra kategorier än vår blev Nya Rågsveds folkets hus, Judoklubben IK Södra och Bandhagshemmet.

Vi är glada och stolta över vår nominering, och om man ska förlora, så ska man förlora mot någon som är riktigt riktigt bra. Det har vi gjort!

Grattis, säger vi!