Sixto!

Sixto

Sixto

När en av våra favoritvinmakare Charles Smith får en ny idé, blir det för det mesta rätt kul.
Charles Smith, Brennon Leighton och Andrew Latta ville experimentera kring, och återuppväcka den gamla traditionen att göra stora, ordentligt fatlagrade viner på Chardonnaydruvor.

Under samma period översvämmades marknaden av enkla och billiga chardonnayviner, elakt kallade ”cookie-cutter-chardonnays”.  Många tröttnade på dem och beställde ”anything but chardonnay” – vilket passade Smith alldeles utmärkt: Han passade på att köpa upp bra vingårdsmark med fina chardonnay-odlingar.
Samtidigt fanns Sixto Rodriguez musik – som verkligen återupptäckts med filmen ”Searching for Sugar man” överallt.

”Because, like Rodriguez, a great Washington Chardonnay was here all along, We just need to discover it”

Därmed var namnet på vinet bestämt.

Druvorna till vinet kommer från tre olika vingårdar: Roza Hills, Frenchman Hills och Moxee. Alla tre ligger på silt- och lerjord med tydliga inslag av kalksten, men lägena skiljer sig i altitud och solexponering.
Vinet pressas och jäser på ståltankar, för att sedan tappas upp på gamla ekfat. Där får det  vila i hela femton månader. Under den tiden sker en malolaktisk jäsning, som ger den, för fatad chardonnay, så karaktäristiska tonen av brynt smör och karamell.

Vinet har en härlig doft av citrusblom och mogen mango och den malolaktiska jäsning som skett under fatlagringen är också tydlig: smörkola och karamell finns med bland dofttonerna. Väl i munnen finns den friska syran från äpplen men även här en mjukare tropisk ton: tänk mango, tänk melon och här känner man också mineraliteten från den kalkrika jorden.
Syran är frisk och spänstig, både doft och smak är komplex och lång och … alldeles underbar!

Sommaren 2012 var en höjdarårgång, inte för varm, inte för sval. Regn vid rätt tid, så de inte växte i storlek för fort. Druvorna mognade långsamt och fint och det märks i flaskan. Vinet har fin struktur och en tydlig elegans.

Det här vinet är så gott att det passar till (nästan) vad som helst, men vi gör det enkelt för dig.
Just den här kvällen erbjuder vi en tvårätters specialmeny, som passar just Sixto som hand i handske:

Toast Skagen
*
Smörstekt gös med kapris, brynt smör och potatispuré.

Menyn kostar 490 kronor och då inkluderar vi ett glas sixto!

Boka bord hos oss 29 april.

Då först öppnar vi den första flaskan.

Då kommer också Åsa Gefwert från Handpicked Wines och berättar mer om Charles Smith och hans viner, vintillverkning och varför det är så kul med vin.

P.S.
Malolaktisk jäsning?
Jo, det är en process som ibland sker när vin lagras på fat.
Då omvandlas ganska vass äppelsyra till betydligt mjukare mjölksyra. Vi berättar mer om det här!

Dela med dig ...Share on Facebook43Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0