Våffeldag!

Vårfrudagen.
Vår frus dag, jungfru Marias dag…?
Jo. Jungfru Marie bebådelsedag, alltså. Den dag Maria fick veta av Gud att hon var havande. Det är bara att räkna på fingrarna. Nio månader. 25 mars.
Fram till i mitten på femtiotalet var Marie bebådelsedag en röd dag i . När helgdagen avskaffades flyttade man det kyrkliga firandet till den söndag som infaller mellan den 22 och 28 mars.  Men det icke kyrkliga firandet av Marie bebådelsedag/vårfrudagen ligger dock kvar den 25 mars.

Men vad har det med våfflor att göra?
Testa att säga ”vårfrudagen” högt, tio gånger. Snabbt.
Var gärna sockersugen samtidigt.

Traditionen med den sortens våfflor vi tänker på, är inte speciellt gammal. Lite drygt hundra år, ungefär som många av våra ”urgamla” traditioner. Innan dess var riktigt vitt vetemjöl, socker, smör och grädde något som bara rika människor hade möjlighet att festa på.
Det smör en bonde eventuellt producerade, såldes på marknaden, för kontanter, nödvändiga för sånt som man inte kan tillverka själv.

Cajsa Wargs Sura Grädd-Waflor

Till ett kvarter sur grädda tages 2 kvarter vatten, ett halvt kvarter smält smör och 2 stycken ägg. Alltsammans vispas väl tillhopa med så mycket gott vetemjöl att det ringlar sig efter vispen när han upplyftes. Bakas sedan på vanligt sätt.

NB. Till dessa våfflor bör vara god tjock grädda, som intet är för gammal, så bliva de goda.

Till 15 laggar:

  • 3 ¼ dl sur tjock grädde eller crème fraîche
  • 6 ½ dl vatten
  • 1 ¾ dl smält smör
  • 2 ägg
  • ca 5 dl vetemjöl

Ur Cajsa Warg, Hjelpreda i hushållningen för unga Fruentimber, 1755

Våfflor - ett sätt att visa kärlek.

Våfflor – ett sätt att visa kärlek.

Under Kastanjen håller vi våffeljärnen heta mellan 11-16 på lördag.
Vi gräddar våfflor både med och utan gluten, men med massor av kärlek.
Välkommen!

 

Dela med dig ...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0