Värme från Rioja för kalla händer i februari

När vi i Sverige upptäckte spanska viner, så kom de från Rioja.
Vi drack massor av Rioja, och det mesta var ganska … trist ärligt talat.
Vi upptäckte vi Italien, och drack massor av Chianti, med bastkjol på, som också ärligt talat inte heller var jättekul.

Sen hände Nya Världen.
Det kom massor av riktigt prisvärda viner, och det kom också en hel del riktigt bra viner. Vi lärde oss att dricka Sauvignon Blanc från Australien, Cabernet Sauvignon och Carmenère från Chile och Shiraz från Australien.
Gamla världen: Frankrike, Italien och Spanien, fick skärpa sig.
Helt plötsligt gick det inte att sälja billigt vin för dyr peng till nordbor längre.
Man valde rätt: Att satsa på högre kvalité.

Marques de Arienzo Gran Reserva Rioja

Marques de Arienzo Gran Reserva Rioja

Vinerna som kommer från Rioja idag är riktigt trevliga.
Kvalitén är generellt hög.

Röda viner från regionen Rioja i norra Spanien får göras på druvor som Tempranillo, Garnacha och Mazuelo.
Man gör också vit Rioja på framför allt druvor som  Viura, Malvasia och Garnacha blanca.

Traditionen att lagra vinerna länge är stark, oftast lagras det minst två år.
Det finns lite olika skolor gällande hur vinet ska lagras.

Fat tillverkade av amerikansk ek har andra egenskaper än fat gjorda av fransk ek. Amerikansk ek ger vinet en, för Rioja mycket karaktäristisk, ton av vanilj.
Många väljer frank ek, och kortare lagringstid för att få ett lättare vin.

Vi har valt ut en traditionell Rioja till vår vinlista.
Den är som vi är vana vid att en riktigt bra riojavin ska vara: Kryddig karaktär, kraftig frukt och relativt låg syra. Den har en tydlig ton av röda bär som svarta vinbär och plommon. Vaniljen finns där och också lite läder.
Vinet  är gjort på 100% Tempranillo, och har lagrats 3 år på fat och 2 år på flaska.

Det här är en höjdare. Full av solvärme och lycka, och precis det man behöver en svinkall kväll i februari.

Dela med dig ...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0