Om torktider, stenhårda servitrismuskler och viktiga prioriteringar

Äntligen.
Ett nytt år.
De nya löftena om mindre socker och fler spinningpass har gått åt skogen, så nu laddar vi med en espresso och växlar upp på riktigt.
Den här tiden på året gör vi Under Kastanjen det genom att inventera, städa som tokar och måla om.
En restaurang som inte har stängt många dagar på ett år slits. Ny färg behövs här och där, och ekgolv behöver absolut oljas in.

Så gör vi i år också.

Så på måndag. Då. Då är det tomt och mörkt i bageriet.
Ugnen hinner kallna. (Det händer inte ofta!)

Så tänkte vi: ”Vi stänger på måndagen, och sen har vi stängt i en vecka eller så”

Sen fick vi ett mail från Amanda.

Alla som jobbar på restaurang bär.
Ofta, mycket och tungt.
Alla som jobbar på restauranger vet en del om muskler.
Om nackar och ryggar och axlar.
Om sånt som gör ont.

Så när Amanda mailar, och vill ha fest hos oss tänker vi först: Nej, det går inte, då är det målarfärg överallt!
Men sen tänker vi en gång till.
Amanda vill inte fira i största allmänhet.
Hon vill fira att hon pluggat färdigt, och Amanda kan en massa om infraspinatus, supraspinatus, trapetzius och deltoideus.
Det är latinska namn för muskler i ryggen och axlarna, och människor som kan sånt gillar vi lite extra.
Amanda blir läkare och det vill vi också fira!

Dessutom – en liten kul detalj: De av er som känner oss lite mer, vet att vi är ganska många Therese som jobbar Under Kastanjen.
Två av de mindre, men ack lika viktiga, musklerna som stör överarmens rörelser heter Teres major och Teres minor.

Så självklart öppnar vi för att Amanda ska kunna fira!

14-17 januari: Stängt 18-20 januari, öppet som vanligt, 21-24 januari stängt, sedan öppet som vanligt igen

Alltså.
Vi stänger på måndag.
Sen håller vi öppet fredag, lördag och söndag, som vanligt.

Sen blir det måndag, och då stänger vi en gång till och öppnar sedan lagom till helgen igen.
Klart som korvspad!

God Jul

God Jul!
God Jul önskar Under Kastanjen!

Under helgerna som kommer har vi lite ändrade öppettider:

Julafton: Stängt
Juldagen: Stängt
Annandag Jul: 9-16

Nyårsafton: 9-16
Nyårsdagen: Stängt

Julbord Under Kastanjen

Hurra!

Vi överlevde Nejvember!!

Glögg och peppisar till alla!!

På riktigt.
Att få ta fram adventstjärnor och ljusstakar!
Tränga undan mörkret, förtränga regnet.
Värma på glöggen, känna hur doften fyller köket, det är inte så dumt.

Nu bakar vi lussebullar varje dag.
Vår traditionella julkaka med punch står på sin plats bland de mjuka kakorna och undervåningen fylls av ”Nu behöver jag inte äta förrän i morgon!”-julbordsgäster.
Precis så som det ska vara så här års.

Julbord är ju en kamp.
Vad ska man äta?
För man KAN INTE äta allt.
Då storknar man.

Vad KAN man äta?
En gäst sträckte lyckligt armarna mot taket och hojtade: ”Halleluja, jag kan äta allt!!” när han insåg att allt på dessertbordet var laktosfritt. Och så är det ju hos oss: glutenfritt och laktosfritt. (Ja, vi skyltar, så att du vet säkert!)

Bakad rotselleri och sillish!

Bakad rotselleri och sillish!

I år har vi fler vegetariska rätter på julbordet än tidigare, men somliga av dem har vi inte varje dag.
Är du vegetarian så berätta att du är det minst två dagar i förväg: Då ordnar vi supergod Sill-ish åt dig!
Ja. På riktigt. Vi lägger in aubergine, det blir toppen!
Vi har är så vilda att vi gör skärgårdssill-ish med ”kaviar” gjord av alger!

Boka julbord gör du här.

Vissa dagar är det redan fullbokat, så vänta inte med att boka.
23 december har vi stängt på kvällen. Då kan man alltså INTE boka julbord hos oss.
Lite konstigt kan man tycka, eftersom alla vill äta julbord just då, men då vill vi att vår personal ska få laga mat till sina familjer, i stället för till oss och er. <3

Dödligt hantverk

”Har ni något äggfritt och mjölkfritt bakverk?”

”Vad har ni för veganska bakverk?”

Vi får ibland såna frågor, och det ställer oss alltid i samma dilemma.
När man utesluter en sak, behöver man använda något annat istället.

Därför är det jättesvårt att vara allergisäker för alla födoämnesallergier.
Det blir helt enkelt inte så mycket kvar..!

Vi Under Kastanjen är specialiserade på glutenfritt bageri och kockeri.
Det är vår grej.

Chokladbollar, den ena med gluten och smör, den andra med dinkelflingor och mölkfritt margarin

Chokladbollar, den ena med gluten och smör, den andra med dinkelflingor och mölkfritt margarin

Många som har celiaki har en så skadad tarm, att man inte heller tål laktos, därför använder vi bara laktosfria mejeriprodukter i kök och bageri.

Men.
Vi använder nötter och ägg och vi använder mjölk och smör.
Man kan använda mjölkfritt margarin i stället för smör, och i vissa fall gör vi det, men i allmänhet inte.
Om man kan jämföra, så blir det godare när man lagar mat på smör och grädde, istället för mjölkfritt margarin. Och de flesta av våra gäster kan jämföra.

Glutenfritt ”vete”bröd går inte.
Det blir inte riktigt ”som det ska” och det känner gäster som tål gluten. Men glutenfritt kompromissar vi inte om, eftersom det är vår grej.
Därför har vi dubbelt sortiment av vissa saker, t.ex semlor och lussekatter.

Mjuka kakor däremot. Det går.
Därför är i princip hälften av sortimentet av mjuka kakor glutenfria.
Alla de tårtor vi gör, levererar, bakar, är glutenfria. Oavsett om kunden efterfrågat det eller inte.
Vi gör helt enkelt de bästa tårtbottnar vi kan – och de är glutenfria.

Ständigt möter vi lyckliga gäster som ÄNTLIGEN kunnat få en bit glutenfri prinsesstårta. Ännu oftare möter vi gäster som inte har en aning om att de just åt ett glutenfritt bakverk.

Ständigt möter vi lyckliga gäster som ÄNTLIGEN kunnat få en bit glutenfri prinsesstårta.
Ännu oftare möter vi gäster som inte har en aning om att de just åt ett glutenfritt bakverk.

Men, kan man inte baka gott utan allt det här människor är allergiska mot?
Jo.
Man kan.
Och det gör vi ibland, men vi gör det på beställning.
Vi gör födelsedagstårtor till barn som varken tål ägg, gluten, mjölkprotein eller nötter.
Vi serverar mat till människor som e-postar listor, inte på det de inte tål, utan på de få saker de faktiskt kan äta.

Men vi kan inte baka så varje dag, för att ha till försäljning.
Det är för få människor som efterfrågar det.

Vi bakar glutenfria kakor, och de blir lika goda som om vi hade bakat dem med vetemjöl. Det gör att människor köper och njuter av dem oavsett om man vet om att de är glutenfria eller inte, men när man utesluter fler saker än gluten, så blir också resultatet annorlunda.
De som tål ägg och mjölkprotein känner skillnaden. Helt plötsligt känns kakan tyngre, inte så mör, saftig som man är van, inte så smarrig, utan lite för söt, lite för tung, ingen smörsmak…och det gör att bara den som aktivt väljer bort en råvara köper just det bakverket.
Och de gästerna är för få – då får vi stå och slänga bakverk varje dag.

Det här är en svår balansgång, för vi vill ju att alla ska vara glada.
Men samtidigt: vi avskyr att slänga mat.

Men nu vet ni varför vi oftast inte har mer än chokladbollar i glutenfri, vegansk variant.

Finn felet! Vaniljhorn och hallongrottor innehåller gluten, medan chokladkakan (nötter och torkad frukt, supergod!) är glutenfri. Alltså lägger vi aldrig upp dem på samma fat.  Men två fat blev inte så snyggt på bild och fotografen  - som tål gluten - var fikasugen så det blev ändå inget svinn!

Finn felet!
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Vaniljhorn och hallongrottor innehåller gluten, medan chokladkakan (nötter och torkad frukt, supergod!) är glutenfri.
Alltså lägger vi aldrig upp dem på samma fat. 
Men två fat blev inte så snyggt på bild och fotografen  – som tål gluten – var fikasugen så det blev ändå inget svinn!

 

 

 

Mellan helgon, oroliga själar och monster.

Det mörknar.
I mörkret ruvar det vi inte känner till.
Det vi är rädda för.

När man frågar människor om deras största rädslor så ligger några saker i topp.
Det handlar om den egna döden, eller att de vi älskar mest, dör i från oss.
Det handlar om ensamhet; att inte vara älskad, inte vara viktig.

Vi lever i en tid som på många sätt är både komplex och skrämmande.
Ur det perspektivet är det kanske inte så konstigt att en – för oss i Sverige- så ny tradition som Halloween, snabbt fått fäste.
För vem älskar inte att fantisera om demoner, vampyrer, spöken och zombies?
Vi, i vårt industrialiserade och sekulariserade liv, lever långt från döden. Konfronteras sällan med den.
Det gör den än mer skrämmande.

Så vi leker med våra rädslor, och det är något i grunden mycket sunt.

En av våra pumpor lyser utanför Under Kastanjen i oktobermörkret

Traditionen med halloween är keltisk, för-kristen. Man firade Samhain, den helg som markerade skördesäsongens slut. Man karvade ur rovor, och satte ljus i. Man trodde att de dödas själar kunde återvända till jorden under natten till halloween.
Traditionen följde med de tusentals irländare som emigrerade till USA under svältåren vid 1800-talets mitt, och traditionen frodades, för att sedan komma till oss under andra halvan av 1990-talet.  Längre än så har vi inte trick’or’treatat.

Här i Sverige har vi därmed tre helgdagar att fira, nästan samtidigt.
Det blev, kort sagt, lite rörigt.
Redan innan halloween kom firade vi Alla helgons dag och alla själars dag.

Alla helgons dag är en rationalisering, eftersom inte alla helgon har en egen dag. Det finns lite för många helgon och martyrer, eller möjligtvis, lite för få dagar på året. Alla helgons dag är helt enkelt ett uppsamlingsheat för de helgon som inte fått en egen dag.
Alla helgons dag firar vi den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november. Alltid en lördag.

Alla själars dag är dagen då vi minns de vi saknar. De som vi älskar, men som inte längre finns med oss.
Vi tänder ljus, vi smyckar våra käras gravar.
Alla själars dag firar vi den söndag som infaller mellan 31 oktober och 6 november.

Halloween firas 31 oktober, oavsett vilken veckodag det är.

Så, trick’or’treat-ande ska ske 31 oktober.
Men det är ju mer praktiskt att kalasa när det är helg, och vi är inte de som dömer!
Kommer du uppklädd i spindelväv, med blodet rinnande ur ögonen och en kniv stickande ut genom bröstkorgen bjuder vi på en kaka till kaffet, även om det inte är den 31 oktober!

Rosa Bandet Under Kastanjen

Oktober är här och med det vår årliga rosa-bandet-kaka.
Som vanligt donerar vi tre kronor per såld kaka, och låt oss vara ärliga: det blir inga hundratusentals kronor, men alla bäckar små!
Tillsammans gör det skillnad ändå!
Forskningen går framåt och nu överlever åtta av tio som får bröstcancer!

Men ändå är det en vanlig sjukdom. En av nio kvinnor drabbas.
Mammor, mormödrar, farmödrar, systrar, vänner, döttrar.

Bäst är prognosen om man hittar eländet så tidigt som möjligt. Det är hoppfullt, men samtidigt... Det här är en av våra största rädslor. Ordet Cancer är så förknippat med lidande och död att vi inte orkar att tänka på det.  Många av oss vet att vi borde känna igenom brösten, när man ändå står i duschen och tvålar in sig, men tänk om man faktiskt skulle känna något konstigt..? Så många av oss låter bli.  Och många av oss är dåliga på att faktiskt ta oss tid att gå på mammografin när kallelsen kommer.  Det är så lätt att just det krockar med något som känns viktigare.  Mod. Mod är bra. Mod och forskning räddar liv. Och vet ni. Det är lag på att man får riktigt finfika när man varit på mammografi.  Champagne, praliner, bakelser och biskvier.

Vår RosaBandet-kaka. 3 kr per såld bit skänker vi till Cancerfonden.

Bäst är prognosen om man hittar eländet så tidigt som möjligt.
Det är hoppfullt, men samtidigt…

Det här är en av våra största rädslor.
Ordet Cancer är så förknippat med lidande och död att vi inte orkar att tänka på det.

Många av oss vet att vi borde känna igenom brösten, när man ändå står i duschen och tvålar in sig, men tänk om man faktiskt skulle känna något konstigt..?

Så många av oss låter bli.

Och många av oss är dåliga på att faktiskt ta oss tid att gå på mammografin när kallelsen kommer.
Det är så lätt att just det krockar med något som känns viktigare.

Mod. Mod är bra. Mod och forskning räddar liv.

Och vet ni.
Det är lag på att man får riktigt finfika när man varit på mammografi.
Champagne, praliner, bakelser och biskvier.

Minst.

mazarin-1

Fullspikat!

Konserten med Magnus Lindberg är slutsåld!

Konserten med Magnus Lindberg är slutsåld!

 

På Att-Göra-listan!

Hösten går fort och rätt som det är så är kalendern alldeles nerklottrad och att-göra-listan en mardröm, och vips är det december.
Därför har vi redan öppnat bokningen av årets Julbord.
Vill du göra en bokning för en större grupp, eller om det är viktigt att du och dina vänner får komma ett speciellt datum är det inte för tidigt att göra din bokning.

Så där! Klicka här så  slipper du få ont i magen i november för att du  glömt boka julbord för kollegorna!

Kom ihåg: Boka julbord! Läs hela

Gammal är äldst.

1976 släppte Magnus Lindberg sin första skiva.
Det är respektingivande.
Den följdes av en lång rad rockiga album med sång på svenska.
Det stora genombrottet kom med Grymlings, en konstellation av några av Sveriges mest kända rockstjärnor i sin generation: Michael Rickfors, Pugh Rogefeldt,  Mats Ronander och Göran Lagerberg men soloskivorna har fortsatt att komma.
Lite nu och då. Alltid med en ton av folkrock.

Nu har en ny skiva kommit.

I DN skriver Po Tidholm honom så här:

 ”Lindberg är känsligare än Lundell, kärvare än Eldkvarn, rakare än Magnell, en duktig låtskrivare med hjärtat på rockärmen”

Magnus Lindberg spelar på Under Kastanjen!  Välkommen!

Magnus Lindberg spelar på Under Kastanjen!

Vi är jätteglada över att Magnus kommer och spelar hos oss.

Biljett bokar du här

Om rätten att få äta en räkmacka i skuggan av ett träd

Det är en välsignelse med en uteservering på Stockholms vackraste torg.
Det är härligt att sitta i skuggan under kastanjen. Att se solen sila ner genom lövverket.
Se sitta och se människor passera, kanske med en bok i handen, eller en vän intill.

Men tyvärr är uteserveringen inte är så tillgänglig som vi önskar att den ska vara.
Den är för smal för gäster som behöver mer svängrum för att manövrera. Gäster som kanske sitter i rullstol eller använder rollator. Gäster som har en servicehund med sig.
Vi är förtvivlade över det här. Vi vill att alla gäster ska ha samma förutsättningar att nå hela restaurangen. Oavsett om man har en funktionsnedsättning eller inte.
Det ska inte spela någon roll.
Nu är det inte så, och vi kan inte göra något åt det här.
Den yta vi använder, är den yta vi fått tillstånd att använda

Det är ett beslut som inte går att överklaga.

Vi tycker att det här är oacceptabelt.
Därför har vi anmält vår uteservering som diskriminerande, hos Diskrimineringsombudsmannen

Vi hoppas att vi kommer kunna erbjuda alla samma möjlighet att sitta ute i skuggan under Kastanjens grenar snart.