Om oss

outside_dark

Under kastanjen  är ett bageri, en  bistro och en bar i hjärtat av Gamla stan i Stockholm. Vi finns, precis som namnet antyder, Under Kastanjen på torget Brända tomten som ligger i korsningen Kindstugatan/Själagårdsgatan.

Vill du komma i kontakt med oss så finns all vår kontaktinformation här.

branda_tomten_sign

Historia

Huset som ursprungligen låg på det triangelformade torget förstördes i en brand 1728. Ägaren valde att inte återuppbygga huset. År 1732 föreslogs att man skulle göra en vändplats på det som är torg idag. I mantalsskrivningen från 1760 benämns platsen som Brända tomten och har sedan dess fått heta just så. Som tur var blev det aldrig någon vändplats eller återuppbyggnad av huset utan det planterades ett träd, en kastanj, istället.

Eftersom den övervägande delen av Gamla stans kvarter har döpts till framför allt grekiska gudar har även vårt kvarter gjort det. Kassiopeia är inte bara en stjärnbild utan var också drottning av Etiopien och mor till Andromeda. Kvarteret Cassiopeia har idag 11 fastigheter. År 1729, när kvarteret bildades, fanns det 14 st.

1968 förvärvade Stockholms stad fastigheten Cassiopea 13, som då hade varit i samma familjs ägo i över 200 år. Huset renoverades och Stockholms stadsmuseum forskade i husets då 500-åriga historia. Numera är byggnaden ett byggnadsminne.

Kindstugatan har inte alltid hetat det. Men nästan. 1449 hette gatan Kinhaestgatan. Men kärt barn har, som bekant, många namn. Exempel på detta är att gatan också hetat Kinstagatan och Kinstugugatan. Namnets ursprungliga form innehåller kindhäst vilket betyder örfil, kindpust som antagligen hänvisar till att det var en våldsam gata eller att ett slagsmål ägt rum där.

Dela med dig ...Share on Facebook7Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0