Om oss

juli

Under Kastanjen  är ett bageri, en  bistro och en bar i hjärtat av Gamla stan i Stockholm. Vi finns, precis som namnet antyder, Under Kastanjen på torget Brända tomten som ligger i korsningen Kindstugatan/Själagårdsgatan.

Vill du komma i kontakt med oss så finns all vår kontaktinformation här.

branda_tomten_sign

Historia

Huset som ursprungligen låg på det triangelformade torget förstördes i en brand 1728. Ägaren valde att inte återuppbygga huset. År 1732 föreslogs att man skulle göra en vändplats på det som är torg idag. I mantalsskrivningen från 1760 benämns platsen som Brända tomten och har sedan dess fått heta just så. Som tur var blev det aldrig någon vändplats eller återuppbyggnad av huset utan det planterades ett träd, en kastanj, istället.

Eftersom den övervägande delen av Gamla stans kvarter har döpts till framför allt grekiska gudar har även vårt kvarter gjort det. Kassiopeia är inte bara en stjärnbild utan var också drottning av Etiopien och mor till Andromeda. Kvarteret Cassiopeia har idag 11 fastigheter. År 1729, när kvarteret bildades, fanns det 14 st.

1968 förvärvade Stockholms stad fastigheten Cassiopeia 13, som då hade varit i samma familjs ägo i över 200 år. Huset renoverades och Stockholms stadsmuseum forskade i husets då 500-åriga historia. Numera är byggnaden ett byggnadsminne.

Kindstugatan har inte alltid hetat det. Men nästan. 1449 hette gatan Kinhaestgatan. Men kärt barn har, som bekant, många namn. Exempel på detta är att gatan också hetat Kinstagatan och Kinstugugatan. Namnets ursprungliga form innehåller kindhäst vilket betyder örfil, kindpust som antagligen hänvisar till att det var en plats där det ofta var bråkigt, krogtätheten var hög, och det fanns inga regler som begränsade alkoholförsäljningen…

Brända tomten ca 1903. Lokalen där Under Kastanjen ligger idag härbärgerar en pantbank. Det är tjocka galler för fönstren. Lastkärror står parkerade i rad längst med fasaden

Bilden är tagen i början på 1900talet, gissningsvis 1903, Larssons Ateljé.
Där vi idag driver restaurang ligger en pantbank. Man har målat bankens namn på väggen, och tack vare det fick vi, drygt hundra år senare, tillstånd att måla restaurangens namn på väggen, istället för att ha en modern skylt.

 Den här bilden är troligtvis tagen vid samma tillfälle, även den är daterad 1903, av fotograf Larsson

Den här bilden är troligtvis tagen vid samma tillfälle, även den är daterad 1903, av fotograf Larsson

 

Torget är belamrat av tvåhjuliga kärror, och i en av affärslokalerna runt torget finns en "godtaffär" och ett stadsbudskontor. Det går herrar i svarta kostymer på gatan, och det ligger också ett lass ved på torget.

Brända tomten, från själagårdsgatan sett.
Bilden är tagen någon gång mellan 1900 och 1925, fotograf okänd.
Vi är tacksamma för att inte pissoaren står kvar.

 

En kvinna med tidstypisk barnvagn passerar Lilla Kaffehandeln och en frukt-, grönsaks, och blomaffär.

Nu har vi kommit fram till 21 augusti 1943. Bilden är tagen av Johansson (SvD)
Nu har det planterats en kastanj på torget, som hunnit bli så stor att fotografen står under den och får med dess lövverk på bilden.

De tre historiska bilderna på den här sidan kommer från Stockholm Stads bildarkiv Stockholmskällan. Där är det roligt att botanisera!

 

Dela med dig ...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0